Blij met rijstdroger

26-09-2016

Als Agriterra zijn we trots op het feit dat we nauwelijks of geen geld geven, maar wel veel kennis delen met de boerenorganisaties die we in ontwikkelingslanden ondersteunen. Soms maken we daar echter een kleine uitzondering op.

Agriterra ontvangt namelijk met grote regelmaat giften en donaties van bedrijven en particulieren die het werk van Agriterra een warm hart toedragen. Om deze gelden op een goede manier in te zetten, hebben we in april van dit jaar twee projecten op onze website geplaatst die deze donaties goed kunnen gebruiken; één in Oeganda en één in Indonesië.

Afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan KSU QTha op Centraal Java met het goede nieuws dat het benodigde bedrag voor de rijstdroger die ze hard nodig hebben, bereikt is. De symbolische cheque die daarbij hoorde, werd met blijdschap in ontvangst genomen.

Hoewel het bedrag van 7.380 euro voor Nederlandse begrippen misschien niet heel groot is (wellicht net genoeg voor een tweedehands auto), kan coöperatie QTha met deze 107 miljoen rupiah toch een flink verschil maken voor hun leden. De aanschaf van de rijstdroger en bijbehorende weegschaal, zakkennaaimachine en testapparatuur zorgt er namelijk voor dat de rijst niet minimaal twee dagen buiten in de zon hoeft te drogen. In het regenseizoen kan dit zelfs oplopen tot 4 à 5 dagen, en bij elke bui moet alles naar binnen gehaald worden. Schimmelvorming ligt op de loer, waardoor de kwaliteit en dus de prijs flink afneemt. Vaak zit er niets anders op dan de rijst ongedroogd aan een tussenpersoon (‘middle man’) te verkopen tegen een veel te lage prijs. Daarnaast is de ruimte om de rijst te drogen beperkt: er kan slechts 2.000 kilo tegelijk gedroogd worden. De rijstdroger droogt in 6 uur tijd de dubbele hoeveelheid en spaart dus naast capaciteit en tijd dus ook veel arbeid uit. De voorzitter van de coöperatie gaf aan zo snel mogelijk tot aanschaf van de rijstdroger over te willen gaan, zodat deze nog voor het aankomende regenseizoen operationeel is.

Namens de boeren van KSU QTha dus een hartelijk “terima kasih” (dankjewel) aan alle Nederlandse donateurs die hebben bijgedragen aan een betere positie in de markt voor de rijstboeren in Centraal Java.

 
Richard van der Maden (Twitter: @rvdmaden)
21 september, Salatiga, Centraal Java, Indonesië

Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org