Coöperatie maakt minikrediet voor Congolese ondernemers toegankelijk

12-12-2016

De toegang tot goede (mini)kredieten wordt voor boeren en ondernemers in ontwikkelingslanden steeds belangrijker. Zo ook op het eiland Idjwi in het Kivumeer, op de grens van Congo en Rwanda. Steeds meer mensen beginnen er een kleine onderneming of plantage om zelf in hun levensonderhoud te voorzien.

Hiervoor wenden ze zich vaak tot coöperatieve kredietverstrekkers, een zogenaamde COOPEC. Agriterra bekijkt of ze kan samenwerken met dit soort instellingen. Hiervoor bezocht ik met de plaatselijke Agriterra-adviseur Olivier Mutabazi de coöperatie op het Congolese eiland Idjwi. We bekeken hoe de coöperatie ervoor staat en welke eventuele samenwerkingsmogelijkheden er zijn. Ik ben met een positief advies teruggekomen!

Naar Congo

Mijn reis begon helaas met een dag vertraging, ik kwam er op Schiphol achter dat mijn transitvisum voor Rwanda niet in orde was. Met een spoedvisum zat ik een dag later alsnog op het vliegtuig naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Na een overnachting ging ik per taxi naar het Kivumeer en per boot de grens over. Het meer met de jungle is overweldigend mooi!

De coöperatie

Ik bezocht de COOPEC Obuguma, dit is een spaar- en kredietbank in de vorm van een coöperatie die minikredieten verstrekt aan lokale boeren en ondernemers. De boeren zijn vooral actief in de teelt van koffieplanten, bananen en ananas. Maar ook de bewoners die de producten met bootjes vervoeren, maken gebruik van de (financierings)mogelijkheden van de coöperatie.

Verder zijn er veel vrouwen die als marktkoopvrouw werken. Zij vragen een kleine lening als werkkapitaal om producten aan te kopen en later op de lokale markt weer te verkopen. Ik heb me gefocust op het in kaart brengen van de financiële aspecten van de coöperatie. Dit betekende veel gesprekken voeren, papieren doorkijken en berekeningen maken. Naast mijn kennis als audit accountant voor internationale klanten, kwam mijn kennis van de Franse taal goed van pas.

Een positief gevoel

“In de 4 á 5 dagen dat we te gast waren, hebben we een goed beeld van de coöperatie gekregen. We hebben een quickscan voor Agriterra gemaakt, een zogenoemd company-assessment. Aan de hand van onze bevindingen kijkt Agriterra welke samenwerkingskansen er zijn. Voor de coöperatie is ons bezoek sowieso leerzaam en motiverend geweest. Ik heb een goed beeld van de COOPEC gekregen. Er zit een enthousiast team dat graag een succes van de coöperatie maakt. Hierbij kunnen ze de nodige ondersteuning gebruiken. Zo overtreft de vraag naar goede kredieten de beschikbare middelen. Met een goede verbeterslag kan de coöperatie de lokale bevolking op Idjwi nog beter ondersteunen.”

Een persoonlijke verrijking

Ik ben al twee keer eerder voor Agriterra naar het buitenland geweest en het is steeds weer anders. Het is spannend om elke keer weerstand te bieden aan de verleiding om je eigen normen te beschouwen als de standaard. De wereld ziet er daar heel anders uit. Het bankieren gaat nog zoals dat bij ons vijftig jaar geleden ging. Alles gaat handmatig en met contante geldstromen. Ik liet ze op mijn telefoon mijn Rabo-app en de digitale mogelijkheden zien. Dit ging de president van de coöperatie zijn voorstellingsvermogen te boven! Toch heb ik het gevoel dat dit soort digitale innovaties sneller overwaaien dan ze daar nu denken! En dat komt mede door de positieve ontwikkelingen zoals op Idjwi.

Hans Geuns,
Flynth

(Deze column is ook gepubliceerd op www.flynth.nl.)


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org