PERSBERICHT: Agriterra professionaliseert coöperaties in Myanmar

13-06-2018

Directeur Kees Blokland van Agriterra sloot op dinsdag 12 juni een overeenkomst met H.E. Dr. Aung Thu, minister van Landbouw, Veeteelt en Irrigatie uit Myanmar om de coöperatieve sector daar te vernieuwen en te versterken.

Myanmar telt meer dan 40.000 coöperaties. Echter, de coöperaties daar verschillen van coöperaties zoals wij die kennen. Waar in Nederland leden samenwerken om hun positie in de productieketen te versterken en om betere en goedkopere grondstoffen te verkrijgen, werden in Myanmar coöperaties vooral om financiële redenen opgericht. Een coöperatie kan makkelijker een lening krijgen van de overheid.

 
Agriterra is op uitnodiging van de Nederlandse overheid actief in Myanmar. Sinds 2017 heeft het een kantoor in Yangon, het vroegere Rangoon. Het ministerie van Landbouw en de toporganisatie Central Cooperative Society (CCS) willen dat Agriterra naast de coöperaties ook hen gaat adviseren. Grote uitdaging is om het ondernemerschap en de professionele bedrijfsvoering te versterken. De coöperaties zullen de transitie moeten maken van traditioneel geleide organisaties naar moderne ondernemingen waar de boerenleden bepalen, betalen en profiteren. Nederland, het coöperatieve en agrarische land bij uitstek, kan een voorbeeld zijn.
 
De delegatie die met de minister uit Myanmar meekomt, is in Nederland van 10 tot en met 15 juni. Dinsdagmiddag 12 juni gaf Agriterra uitleg over het belang van coöperaties in Nederland. Daarnaast bezochten ze een melkveebedrijf en het Innovatiecentrum van FrieslandCampina in Wageningen. Later die middag werd in Zwolle het Memorandum van Overeenstemming getekend, waarin beide partijen uitspreken hoe ze willen samenwerken. Agriterra stelt het delen van kennis en ervaringen centraal bij het realiseren van haar doelstelling om de coöperaties te versterken.


Voor nadere informatie over dit persbericht:
Bertine Schieven, bedrijfsadviseur Agriterra
Telephone: +31(0)26 44 55 445
E-mail: schieven@agriterra.org


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org