Een ervaring die je horizon verbreedt

23-05-2023

De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs heeft al jaren een succesvolle samenwerking met Agriterra. Bij hun leden brengen ze daarvoor geregeld uitdagende Agripool vacatures onder de aandacht voor adviesopdrachten of het geven van trainingen. Voor deze opdrachten reizen experts naar verschillende landen af, onder andere om daar coöperaties te beoordelen — een taak die niet alleen voldoening brengt, maar ook nog eens je horizon verbreedt. Jan van Beekhuizen en Jan Kamphof, VAB-leden die dit onlangs zelf hebben mogen ervaren, bevelen het ten zeerste aan.

Zelfstandig adviseur en docent aan de Aeres Hogeschool Dronten Jan van Beekhuizen ging naar Kenia om daar te verkennen of een samenwerking met een lokale zuivelcoöperatie mogelijk is. Eerder voerde hij al zulke opdrachten uit in onder andere Oeganda en Zambia. Bij zo’n assessment onderzoekt hij de sterke en zwakke kanten van de coöperatie en of ze open staan voor verandering. “Ik vind het ontzettend leuk. De mensen zijn prettig om mee samen te werken en je leert de verschillen in culturen te zien.” Ook Jan Kamphof, regional director EMEA bij Hamlet Protein, is al vaker aan de slag gegaan als Agripool expert. Kort geleden was hij in Ethiopië om te beoordelen of een samenwerking met een federatie van coöperaties mogelijk zou zijn. “In een week tijd vorm je een beeld over waar Agriterra kan bijdragen.” Uit zijn bezoek is een positief advies uitgekomen. Ook de opdracht van Jan van Beekhuizen in Kenia had een positieve uitkomst.

De vraag ‘waar kunnen we bijdragen’ staat bij zo’n opdracht centraal. Zo zag Jan van Beekhuizen bij de Keniaanse coöperatie ruimte voor verbetering op het gebied van financiële afhankelijkheid van NGO’s. Dat aangeven bij de coöperatie doe je niet zomaar. “Wij zijn het in Nederland gewend om fouten te benoemen. Daar moet je zoiets goed inkleden, het vraagt behendigheid om een boodschap duidelijk te krijgen.” Jan Kamphof is het daar mee eens. “Kennis is één ding, maar het gaat ook om het werken met een andere cultuur. Als je begrijpt waarom iets op een bepaalde manier gebeurt, kun je ook pijnpunten vinden en stap voor stap vooruitgang boeken.” Een voorbeeld daarvan is het gesprek dat hij in Ethiopië voerde over geloof: “Mensen hebben geleerd de situatie te accepteren zoals ‘ie is. De keerzijde daarvan is dat er minder drive is om dingen te verbeteren.” Het is een uitdaging in de positieve zin: hoe kan je je steentje bijdragen in een andere omgeving dan je gewend bent?

De taak van Agripooler vergt volgens beide heren ook enige flexibiliteit. Zo vertelt Jan Kamphof dat vergaderingen soms veel later dan gepland beginnen. Jan van Beekhuizen herkent het. “Je moet avontuurlijk zijn ingesteld en kunnen accepteren dat dingen anders lopen dan verwacht. Voor mensen die hier tegenop zien, is het juist goed”, zegt hij lachend. Voor de uitdagingen krijgen Agripool experts namelijk een hoop terug. “Het maakt je wereldbeeld genuanceerder. Als we meer dingen zien, kunnen we Nederlandse discussies beter voeren.” Jan Kamphof vult aan: “Als je belangstelling hebt voor andere culturen, haal je er veel uit. Ik kan alleen maar zeggen: ik vind het onwijs leuk.”

  
Jan Kamphof geeft een presentatie

 
Jan van Beekhuizen in het veld


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org