Myanmar, land van 40.000 coöperaties

16-05-2017

Bedrijfsadviseur Joka Bosch ging voor de eerste keer naar Myanmar. Samen met collega bedrijfsadviseur Bob Jan Schoot Uiterkamp, die in Myanmar gevestigd is, bezocht ze daar diverse organisaties. Ze schreef een blog over haar eerste indrukken.

De eerste stapjes in de wondere wereld van Myanmar. Wat kunnen we verwachten van een land dat na 50 jaar militair regime nu een ongekende transformatie doormaakt naar een democratie?

Mijn eerste indruk is positief, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Tot zoverre alles goed. Maar dan hebben we onze eerste afspraak met het Central Cooperative Society (CCS) en het is snel duidelijk dat er veel moet gebeuren. We komen er echter nog niet achter wat er precies moet gebeuren. Om de organisatie en sector beter te begrijpen, zullen we CCS nog veel vaker moeten spreken en een band opbouwen om zo in de toekomst goed met ze te kunnen samenwerken. 

Tijdens de dictatuur werden coöperaties gebruikt om, top-down, het beleid van de overheid door te voeren. Tegenwoordig betekent een coöperatie een groep van minimaal 10 boeren, met wat uitschieters tot 200 leden, die een lening kunnen krijgen van de overheid (gefinancierd door Chinezen). Het heeft niks te maken met coöperaties zoals wij die kennen, waar boeren samenwerken om hun positie in de productieketen te versterken: betere en goedkopere inputs te verkrijgen, gezamenlijk een prijs te onderhandelen. Nee, het is voornamelijk financieel.

Maar hier zijn ook weer uitzonderingen op, zoals we zagen tijdens een bezoek aan een aardappelproject in Shan State waar de Wageningen Universiteit al jaren werkt aan het verbeteren van de aardappelteelt. Hier zien we wat enkele ambitieuze boeren voor elkaar kunnen krijgen. Ze hebben betere pootaardappelen uit Nederland geïmporteerd en daarmee hun opbrengt aanzienlijk verhoogd. Dit is weer een inspiratie voor andere boeren in de omgeving. Dit zijn het soort boeren waar we naar op zoek zijn en ik denk dat we in de toekomst nog wel met Khun San Oo zullen werken.

In de komende jaren zullen we in Myanmar zowel met de overheid als direct met de boeren werken om de impact van Agriterra zo groot mogelijk te laten zijn.

Bedrijfsadviseur Joka Bosch


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org