Oorlog verbindt boeren wereldwijd

29-03-2022

Column door Klaas Johan Osinga, LTO International Affairs, Agripooler bij Agriterra

Grondstoffencrises zorgen meestal voor grote economische schade en politieke omwentelingen. Zo vond de "Arabische lente"  zijn oorsprong ruim 10 jaar geleden in de stijgende prijs van brood.
Met de oorlog in Oekraïne, het grootste gewapende conflict in 76 jaar, is het niet anders. De effecten zijn wereldwijd. In sommige Italiaanse winkels was vorige week de pasta al op. In Noorwegen de jodiumtabletten. Duitse supermarkten waarschuwen tegen ‘Hamsterkäufe’ onder een beroep op solidariteit: denk toch om jouw buren (wat weinig helpt, in tegendeel). Sommige landen leggen zelfs hun graanexport aan banden om de eigen voorraden te kunnen beschermen. Brood is namelijk synoniem voor leven. Indonesië (palmolie) en Argentinië (sojaolie) beperken hun exporten ook.

En dan Afrika. Als ik dit schrijf, ben ik in Kenia op bezoek bij de Keniaanse nationale landbouworganisatie KENAFF. Voor Agriterra kijk ik naar mogelijkheden voor samenwerking. En die zijn er volop.

Presentatie bij KENAFF bestuur 

Kenia is een landbouwland en daarom verbaast het je dat dit land voor graanproducten maar voor 10% zelfvoorzienend is. Dus zoekt de regering naarstig naar alternatieven voor het Zwarte Zee graan terwijl ze probeert paniek te voorkomen. Wat wordt gezien als een 'recht' voor de armsten, dreigt binnenkort een luxe te worden. In Oost-Afrika komt de regentijd er namelijk aan, en het is de hoogste tijd om te zaaien en te planten. Maar veel boeren kunnen niet aan kunstmest komen; te duur. De prijs van veevoer rijst ook de pan uit. Ik heb deze week dus aan veel Keniase boeren uitgelegd wat er aan de hand is. Ze kunnen bijna niet geloven dat een oorlog die zo ver weg, toch ook zo dicht bij komt.

Ik vroeg aan boeren hoe ze dachten dit te gaan oplossen. En dan valt me toch mee hoe nuchter ze reageren. Boer Henry zei vanochtend: “Als ik geen kunstmest heb, dan moet het maar met organische mest”. Hij wordt daarin niet door wettelijke regels beperkt. Boerin Rosemary vertelde dat ze al heeft geleerd met gefermenteerd organisch materiaal te werken en ze maakt zelf bladmeststoffen om haar maïs aan de praat te houden als de organische mest straks niet snel genoeg werkt. Ze denkt dat ze dan toch nog redelijke opbrengsten haalt.

Boeren zijn overal ter wereld even nuchter, ook al zit het soms tegen. En ze werken internationaal samen. In deze gruwelijke oorlogstijd een opsteker. 

Een artikel in The Nation (Kenia) over voedseltekorten


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org