Het belang van ‘record keeping’

23-12-2015

Ron van Schaaijk gaf in Nepal twee workshops. Hierbij zijn verslag over de tweede workshop ‘Train the trainer on record keeping’.

Ron van Schaaijk gaf in Nepal twee workshops. Hierbij zijn verslag over de tweede workshop ‘Train the trainer on record keeping’.

“Deze tweede training heb ik samen mogen doen met Ilse Verhoijsen, deskundige voor Agriterra, en Trijan Singh van NACCFL. Naast de training zelf stond ook het coachen van Ilse en Trijan op het programma, omdat zij daarna nog samen dezelfde workshop alleen gingen uitvoeren. Heel fijn dat het management en diverse boardleden alle drie dagen aanwezig waren en ook actief meededen.

Het belang van ‘record keeping’, waarom en wat je ermee kunt bereiken, is mede door de praktijkverhalen van Ilse heel goed overgekomen. Zij en haar ouders hebben een boerderij, maar ook heeft ze verteld over haar grootouders en hoe die zijn begonnen met vastleggen van gegevens en wat dat heeft opgeleverd. Het blijkt maar weer dat dergelijke verhalen vanuit eigen praktijk een grote bijdrage leveren aan een goed resultaat van zo’n workshop.

Naast het bespreken en uitleggen van de benodigde templates voor ‘record keeping’ hebben we veel geoefend met de templates, zodat de deelnemers ook allerlei voorbeelden hebben. Dat was ook nodig, want er waren wel enkele boeren die tijdens de kennismakingsronde hun kostprijs noemden maar dat bleken later toch allemaal schattingen te zijn. Er was slecht één (jonge) tomatenboer die daadwerkelijk in een schrift alles structureel bijhield en dus ook goede en juiste records had.
Fijn, want dan kun je zo iemand gebruiken voor uitleg naar de groep bijvoorbeeld met de vragen ‘waarom doe je dat?’ en ‘wat levert het op?’.  ‘Beter iets verbeteren wat al door iemand wordt gebruikt dan iets geheeld nieuws gaan aanbieden’ is onze mening.

Uiteraard hebben we afgesloten met actieplannen die er voor moeten zorgen dat in een half jaar 1600 commerciele boeren van 7 coöperaties in dit district zijn geïnformeerd over het waarom en wat ‘record keeping’ is, zodat zij ook op een gestructureerde manier hun records gaan bijhouden. Dat zou geweldig zijn en een opstap voor een vervolg gericht op: ‘wat zeggen de cijfers en wat kan ik er mee?’ Benchmarking en business planning bijvoorbeeld.

Alles bij elkaar weer een geweldige ervaring. Nu zijn zij weer even zelf aan de bal, maar dat gaat ze lukken.”

Ron van Schaaijk


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org