Trouwe leden belonen leidt tot commitment en meer koffieproductie

Het koffieseizoen 2015/2016 was voor de Mviwambi coöperatie in Tanzania een recordjaar, ze kochten meer dan 500 ton koffiebonen van de leden. Dit terwijl het seizoen daarvoor een waar rampjaar was waarbij de leden veel minder koffie aan de coöperatie verkochten. Om dit te veranderen werden de trouwste leden centraal gesteld en als eerste beloond toen het weer beter ging.

Mviwambi is een Tanzaniaanse koffieboerencoöperatie met 1800 leden. Ze verzamelt en verkoopt de koffiebonen van de leden en levert hoogwaardige kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Het kostenbewustzijn, de saamhorigheid en het groeipotentieel spreken Agriterra aan in deze coöperatie. Het bestuur is gemotiveerd en zeer actief. Ook zien ze dat kleinschalige boeren veel baat hebben bij samenwerking in coöperatief verband.  

Daling van koffie-inzameling
In het rampjaar 2014/2015 keerden veel leden plotseling de coöperatie de rug toe. Dit deden ze toen particuliere koffiehandelaren meer voor de koffie boden dan de coöperatie kon. Een overstap is dan een logische keuze, maar geen duurzame oplossing voor de lange termijn. Door hoge rentekosten voor de leverancier van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, en de starre opstelling van de lokale bank die de opkoopprijs dicteert, kon Mviwambi moeilijk concurreren met die particuliere opkopers. Maar hier kwam in 2015/2016 verandering in.

Samen met Agriterra wordt er sinds 2014 gewerkt aan verschillende bedrijfsontwikkelingsonderdelen.  zoals: business planning, financieel management, marketing, ledenbetrokkenheid, bestuur en ledenfinanciering. Door deze positieve ontwikkelingen kreeg de coöperatie via Agriterra een gunstige lening van het Franse investeringsfonds SIDI. Hiermee werden grote partijen kunstmest en bestrijdingsmiddelen ingekocht.

Trouwe leden centraal
Om wel met de handelaren te kunnen concurreren, is het belangrijk om eigen vermogen op te bouwen. Want dan dalen de rentelasten. Alleen hoe overtuig je de leden om te investeren in hun coöperatie? Vooral na een seizoen waarin iedereen teleurgesteld is door de lage prijzen. De coöperatie koos een strategie waarbij de trouwe leden centraal staan. Zij investeren en plukken daarom als eerste de vruchten van de coöperatie. Zo krijgen ze als eerste toegang tot kwalitatief goede en betaalbare kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, zodat ze meer geneigd zijn te investeren in hun coöperatie. Nu de coöperatie zich bewijst, willen meer boeren zich aansluiten.

Na een zorgvuldige screening van de leden en het ondertekenen van contracten, werden die productiemiddelen verschaft. Als voorwaarde moesten ze dan wel hun koffie bij Mviwambi afzetten. Veel ‘ontrouwe’ en niet-leden wilden ook heel graag kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen bestellen bij Mviwambi – daar is namelijk moeilijk aan te komen op het Tanzaniaanse platteland-, maar Mviwambi hanteerde de regel: eerst koffie leveren, lid worden of contributie betalen. Dit heeft al geresulteerd in:

  • Recordjaar koffiebonenproductie
  • Tientallen nieuwe leden hebben zich aangemeld
  • Leden die investeren, waardoor de SIDI-lening keurig is terugbetaald

Toekomst
Mviwambi toont hiermee aan dat ‘ontrouwe leden’ weer trouwe leden worden als je ze benaderd op hun calculerende opstelling.

“We moeten alles op alles zetten om concurrerende diensten en prijzen te blijven bieden, zodat er geen reden is om elders te gaan kijken”, zegt Chotel Nsembele, de voorzitter van Mviwambi. “Na een paar seizoenen zullen ook zij affectieve betrokkenheid ontwikkelen en minder moeite hebben met investeren in hun coöperatie”. 

Kenmerken

Afghanistan

Foto's

Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org