Aardappelcooperaties produceren pootaardappels in Anding, China

29-06-2014 De afgelopen dagen was ik te gast bij een vereniging (association) van aardappel-cooperaties in China. De provincie Gansu, waarin de gemeente Anding ligt is een van de belangrijkste aardappelgebieden van China. Na een kort bezoek in maart zijn we teruggekomen om te kijken of we met hen spijkers met koppen kunnen slaan en tot afspraken over samenwerking kunnen komen.

De vereniging is een top cooperatie, van 70 cooperaties, maar er zijn ook 60 ondernemingen lid van. Sommige handelen in aardappels die het hele land doorgaan. De club speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van zakelijke contacten, kredietaanvragen en in lobby bij de overheid. De voorzitter is zelf ondernemer en zijn bedrijf vermeerdert de juiste variëteiten via weefselcultuur en produceert lijnen van pootgoed. Zijn bedrijf vermeerdert pootgoed, in eigen productie, door coöperaties en door contract teelt met individuele boeren. Het bedrijf heeft zo’n 5 hectare vol met kassen staan. 

Het bouwland in de gemeente Anding is verdeeld in laagland en bergland. In de laagte zie je eindeloze aardappelvelden. Boeren voegen hun velden samen en produceren en verkopen hun product samen. De velden worden geïrrigeerd en ze bedekken de grond met plastic om de grond warm te krijgen in het voorjaar zodat de aardappels vroeger zijn. In de bergen telen ze zonder irrigatie op kleine velden en vaak op terrassen. Aardappels zijn in Anding het hoofdgewas. Pootgoed en consumptieaardappels worden naar het hele land verkocht.                 

Anders dan bij ons in Nederland bestaan de coöperaties in Gansu uit een groep boeren die geïnvesteerd heeft en een grotere groep die samen met hen produceert. Deze tweede groep heeft geen stem en deelt niet in de winst, dus ze zijn weinig betrokken. zijn.                                                                                                

De coöperaties hebben veel ervaring met aardappels, de band met het bedrijfsleven is sterk, er is een grote en sterk ontwikkelde markt. Wat kan Agriterra hier, in een regio waar de overheid terughoudend is tegen buitenlandse invloeden, betekenen? Na enkele veldbezoeken en gesprekken is het ijs nu gebroken. Vooral van de Nederlandse ervaring met coöperatieve structuren wil de club in Anding meer leren en hoe ze organisaties zo kunnen opzetten dat alle boeren zich betrokken voelen. Daarnaast zijn ze geïnteresseerd in teelttechnische vragen en in goed uitgangsmateriaal voor vermeerdering van pootgoed. Kansen genoeg om een adviestraject te starten.

Carl Jansen, vanuit Anding in China


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org