Afsluiten met een "wake up call"

22-07-2014 De adviesreis van Henk Scheele en Eveline de Bruin is bijna afgelopen. Henk schrijft nog een laatste blog over de gebeurtenissen die ze meemaken.

Om 10.00 uur heb ik een afspraak met de DG van RAB en Eveline gaat met professor Wanjiku Chiuri spreken, een Gender and Development expert van CIAT (center for tropical agriculture) dus we vertrekken om 7.30 uur naar het kantoor van Imbaraga om afscheid te nemen.

Iedereen zit klaar en de tafel is gedekt met een wit tafelaken met een groot bloemstuk erop. We wachten een half uur op de presidente van Imbaraga-Noord en besluiten om maar vast te beginnen. Om beurten spreken de mensen hun dank uit over Eveline en mij. Dan wil ik hen bedanken, maar dat mag nog niet, eerst moet de presidente er zijn. Het is inmiddels 8.30 uur en ik weet dat ik mijn afspraak niet haal. Ik bel Joseph en hij weet de afspraak te verzetten naar 16.00 uur. Ook mevrouw Chiuri weet de afspraak te verzetten. Dan komt de presidente en na het uitwisselen van complimenten krijg ik een hoed van bananenbladeren. Eveline krijgt kunstig gevlochten mandjes en een herinneringsbord. We worden erelid van Imbaraga en nemen afscheid.

Omdat we nu alle tijd hebben, ga ik in Kigali langs de smid, hij is een meester in het construeren van machines. Voor 300 euro wil hij wel een chipssnijder maken. Ik hoop dat Denys en hij eruit komen. De dames snijden de aardappelen nu op een snijplankje. 

Om 16.00 uur zijn we bij RAB, Joseph is er nog niet, dus ik ga maar vast, we moeten om 18.30 uur inchecken voor de vlucht naar huis. De DG zit midden in een vergadering en komt even naar buiten, hij stelt me voor aan de DDG (deputy director general). Deze man heeft bodemkunde gestudeerd en we komen heel snel tot de kern van het probleem. De bodemkaarten van IFDC maken indruk. Ik vertel hem echter niets nieuws. Hij weet dat de bodem in het belangrijkste aardappelgebied van Rwanda uitgeput wordt door verkeerde bemesting. Hij laat mij cijfers zien van 20 jaar geleden en nu. Hij noemt mijn bezoek een "wake up call". De DG is klaar met zijn vergadering, we verhuizen naar zijn kamer. In het kort vertelt de DDG de reden van mijn bezoek. Deze mensen zijn nog maar kort in functie en beamen dat het vijf over twaalf is. De bemestingsadviezen worden aangepast en de mogelijkheden voor individueel bodemonderzoek worden onderzocht. Om 18.00 uur rijden we naar het vliegveld. De week zit erop!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org