Agrifirm voor Agriterra in het veld (deel 2)

05-02-2014 Twee medewerkers van Agrifirm, Liesbeth Mulders en Frank Jeurissen, zijn deze week in Kenia om een businessplan op te stellen voor zuivelcooperatie Kieni Dairy. Vanuit Kenia schrijft Liesbeth over hun ervaringen.

Vanmorgen zijn we naar Kieni Dairy gereden waar een centraal verzamelpunt van melk is. Hier het programma van komende week doorgesproken.
Een irrigatie consultant had een rapport geschreven om de percelen te irrigeren met water om zo beter hooi en andere ruwvoeders te kunnen produceren.
Na een rondleiding door de fabriek waarbij je het gevoel heb terug in de tijd te gaan door het werken met melkbussen.Hier wordt ongeveer 25000 kg melk in de fabriek verzameld. Het wordt onder andere met vrachtwagens maar ook op motors gebracht.


Kieni heeft het voornemen een perceel van 100 acre (= ongeveer 40 ha) te pachten voor de productie van hooi. Met de irrigatie adviseur hebben we het perceel bezocht en gekeken naar de mogelijkheden voor irrigatie. En natuurlijk de mogelijkheid tot het verbouwen van ruwvoer/ hooi.
Onderweg ook bij de rivier gestopt, hier waren mannen melkbussen aan het vullen met water. Frank heeft ze geholpen de bussen in de wagen te zetten. Het water ziet er schoon uit en kan voor irrigatie worden gebruikt.


De fabriek heeft de mogelijkheid om land bij te huren, de adviseur heeft hier ook na gekeken en het land onderzocht.
Toen was het wachten op de ‘eigenaar’ van het perceel. Onze chauffeur heeft hem opgehaald (uit de lokale kroeg) terwijl wij het perceel bekeken. De ‘eigenaar’ had vrij diep in het glaasje gekeken. Uit het gesprek bleek dat deze meneer waarschijnlijk niet eens de enige eigenaar is. Dit wordt dan vrij lastig om dit land te huren. Dit was een interessante ervaring. Aan de ene kant opgelucht dat we nu wat meer weten over het perceel en de zogenaamde eigenaar, aan de andere kant jammer want de mogelijkheden op uitbereiding zijn even van de baan. Zoektocht naar mogelijke land om te kopen of te huren kan herbeginnen.

Maar eerst blijft de vraag of het interessant en haalbaar is om met gehuurd land een goede opbrengst van hooi te kunnen maken. Interessante gesprekken gehad met de SPEN adviseurs (boerenzoons en dochters die een eigen netwerk van voorlichters hebben gestart) ook hier een hoop van geleerd. De tijd vliegt voorbij en het uitzicht op mount Kenya is prachtig.
In het hotel aangekomen de eerste uitwerkingen van de afgelopen 2 dagen op papier gezet en zo alvast een kleine berekening gemaakt.
Hier gaan we de komende dagen aan doorrekenen en de mogelijkheden verder onderzoeken.

 

Liesbeth Mulders, vanuit Kenia

Dag 1 in Kenia.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org