Agrotoerisme in Vietnam, rendabel?

08-07-2014 De AGFU, een unie van boeren in Vietnam, heeft met steun van Agriterra een agrotoerismeproject opgezet. Nicole van Hoof en Jos Thijssen zijn momenteel op bezoek bij de AGFU om te kijken hoe de boeren dit project, samen met hun agrarische activiteiten, naar een rendabel niveau kunnen brengen. Nicole doet verslag vanuit Vietnam:

Het is een lange reis via Parijs naar Ho Chi Minh City in Vietnam. Na het ontbijt (ik heb de noedelsoep maar vriendelijk afgewezen om 7 uur ’s ochtends…) interviewen Jos Thijssen - de financiële consultant - en ik de directeur van een groot lokaal reisbureau. We stellen hem vragen over de behoefte aan agrotoerisme in de Mekong-delta en over de voor- en nadelen van een zelfstandig toeristisch bureau als bemiddelaar voor de boeren om zaken mee te doen. Vooral dat laatste is onze opdracht.

Met steun van Agriterra heeft de landbouworganisatie in Vietnam een bureau opgericht om het agrotoerisme bij de boeren in de Mekong-delta te stimuleren. De toeristische activiteiten zijn ontwikkeld, er zijn de afgelopen jaren investeringen in kwaliteit gedaan en trainingen gegeven aan de boeren en er zijn veel promotieactiviteiten uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn: er waren al meer dan 2.000 bezoekers dit jaar én het inkomen van de boeren is flink gestegen. De vraag is nu hoe het toeristisch bureau zelfstandig kan bestaan als het Agriterra-project eindigt.

Vandaag hebben we ook een meeting met het management van de landbouworganisatie over de meerwaarde van het toeristisch bureau en in de middag gaan we op bezoek in een dorpje waar vijf gezinnen een toeristische activiteit naast het boeren heeft ontwikkeld. Mijn favoriete onderdeel van deze missies voor Agriterra is het bezoeken van de lokale boeren. Hun vriendelijkheid en tegelijkertijd hun verlegenheid zijn ontroerend. Gelukkig hebben we genoeg ervaring én een Vietnamese consultant bij ons om het ijs te breken. Uiteindelijk vertellen ze volop over hun verdiensten aan toeristen en over hun activiteiten, zoals een boottocht, visvangst en ‘horeca’.

Dit is nu echt een mooi project wat bijdraagt aan verbetering van de levens van de lokale boeren in Vietnam. Morgen gaan we weer op pad om informatie te verzamelen én van het landschap en de mensen te genieten!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org