"Als het regent, kom je niet naar de training"

24-11-2014 Nicole van Hoof (lid van Vrouwen van Nu) is in opdracht van Agriterra in Zambia om de veldwerkers van lokale boerenorganisaties te trainen in het begeleiden van hun boerengroepen. Samen met een ervaren Oegandese trainer, Julius, bezoekt ze twee organisaties en traint ze zo'n 7 groepen. Nicole test dan meteen een aantal trainingmodules die Agriterra de laatste maanden heeft ontwikkeld en waarbij ze nauw betrokken was. Nicole blogt vanuit Chinsali:

Donderdagochtend start met regen en het blijft de hele dag regenen. En ik maar hopen op een laatste weekje zon voordat het winter wordt in Nederland! Het lijkt me dat de Zambianen wel gewend zijn aan het regenseizoen, maar toch krijg ik te horen dat er deelnemers later komen omdat het regent. “You cannot come to the training if it is raining”. Nou ja!

Gelukkig valt het mee en beginnen we een half uurtje later met zo’n 20 deelnemers. Ik begin met een introductie-oefening waarbij ze elkaar interviewen over hun grootste verandering op hun boerderij. Het valt niet mee om deze, in mijn ogen, eenvoudige oefening uit te leggen, en ik moet echt nog wennen aan de manier van reageren van de groep. Maar gelukkig krijg ik gedurende de dag wel de juiste toon te pakken.

Julius besteedt vervolgens de rest van de ochtend om de aanpak van ERI (Enabling Rural Innovation) uit te leggen aan de hand van plaatjes en het stellen van vragen. Ik help hem bij het interpreteren van het rollenspel De River Code. Door dit rollenspel wordt duidelijk dat je als boer onafhankelijk moet zijn en je niet moet laten “dragen”, maar zelf stappen moet zetten naar een betere toekomst. De deelnemers begrijpen de boodschap, zeker als we daar gedurende de dag op blijven terug komen.

’s Middags geef ik een workshop over het opzetten van een studiegroep. In het begin is de uitleg rondom een studiegroep lastig en de deelnemers geven geen antwoorden op mijn vragen, maar vertellen dat ze geld nodig hebben. Dat is nu precies wat we niet willen. Gelukkig verandert de sfeer wanneer ik ze vraag om in kleine groepjes op te schrijven wat een goede leider is, wat een goede boer en wat een goede voorlichter in het kader van (studie)groepen. Dit leidt tot goede discussies, waarbij we regelmatig blijven terug komen op de eigen verantwoordelijkheid van de boeren.

Al met al geen slechte eerste trainingsdag waarvan niet alleen de deelnemers maar ook ik veel geleerd heb.

Door Nicole van Hoof, vanuit Zambia

Lees ook het tweede deel van dit blog:
Dag 2: De leiders staan op


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org