Ambitieuze coöperaties (deel 2)

28-01-2020

Het doel van Agriterra is om van coöperaties volwaardige en professionele boergenoteerde bedrijven te maken. Deze professionele coöperaties en boerenorganisaties zijn cruciaal voor duurzame economische ontwikkeling en werkgelegenheid op het platteland. Ze zijn de motor van vooruitgang en dragen bij aan een stabiele en welvarende agrarische sector en aan de economie als geheel. We werken samen met zo’n 300 coöperaties in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Hieronder enkele voorbeelden van coöperaties waar we trots op zijn.

Peru: Nieuwe technologieën

Cecafe in Peru werd opgericht in 2006 met 80 leden. De belangrijkste kernactiviteit is de productie van groene koffiebonen. Tegenwoordig exporteert Cecafe deze koffiebonen naar Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Sinds 2017 is Cecafe in het bezit van modelboerderij La Esperanza (de hoop), met 8 hectare grond.

Het doel is om hier nieuwe technologieën te ontwikkelen om de kwaliteit van de koffiebonen verder op te schroeven en de productie ervan te diversifiëren met tilapia-kwekerijen. De ambitie voor de toekomst is om duurzaam te groeien.

Kenia: Productie zuivelbedrijf verdrievoudigd

De Keniaanse zuivelcoöperatie Tulaga Dairy heeft het roer drastisch omgegooid. Sinds Agriterra in 2017 met de coöperatie in zee is gegaan, heeft deze de melkproductie weten te verhogen van 6000 naar 18.000 liter melk per dag. 
Tulaga heeft onder meer 14 hectare land en een melkverwerkings- en voederfabriek. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers van het bedrijf is 32 jaar. Daarmee is het een van de ‘jongste zuivelbedrijven’ in Kenia. 

In 2017 berekende Agriterra dat er 8000 liter melk per dag moest worden gepasteuriseerd om het break-evenpunt te bereiken. Er werd een businesscase opgesteld en 25 miljoen Keniaanse shilling (bijna 220.000 euro) werd geïnvesteerd in een eigen zuivelverwerkingsbedrijf. Tulaga en Agriterra hadden een lening van 23 miljoen Keniaanse shilling (meer dan 202.000 euro) van de coöperatieve bank nodig om de investeringskosten te dekken. Tulaga schafte een continu-pasteur aan met een capaciteit van 40.000 liter per dag.

Tulaga Dairy investeerde in een eigen zuivelverwerkingsbedrijf en schafte een continu-pasteur aan.

Momenteel pasteuriseert Tulaga Dairies 12.000 liter melk van de 18.000 liter die per dag wordt geproduceerd. Er worden al kleine stappen gezet om uiteindelijk alle melk zelf te kunnen verwerken. Maar de focus ligt voor nu nog hoofdzakelijk op het veiligstellen van een gegarandeerde afzetmarkt. Daarnaast wordt voorzichtig gespeeld met kleinschalige yoghurtproductie. 

Diervoeders

Tulaga produceert ook diervoeders voor haar leden en de externe markt. De zuivelcoöperatie heeft het machinegebruik voor deze productie een stuk efficiënter ingericht. De potentiële productie ligt nu op 4,5 ton voer per dag. Daarmee is het gebruik van de machines in de diervoederfabriek met 24 procent gestegen.

 

 

 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org