Ben je klaar voor een cooperatie?

24-11-2014 In een aantal landen zijn cooperaties geen vanzelfsprekendheid voor boeren. Of er zijn slechte ervaringen mee. Of men is onbekend met wat een cooperatie nu eigenlijk is. Men denkt vaak dat een cooperatie de problemen van een groep boeren gaat oplossen. Maar beseffen boeren eigenlijk wel wat voor rechten en plichten je als lid hebt als je in een cooperatie stapt?

Om groepen boeren beter voor te bereiden op het nemen van de stap (besluit) om wel of niet een coöperatie op te richten, werkt Agriterra aan een trainingsmodule over dit onderwerp. Doelgroep van de training zijn de veldwerkers van boerenorganisaties zodat zij de boerengroepsleiders op hun beurt hierin weer verder kunnen trainen. Je kan de module beschouwen als de module 0 van de wellicht bekende My.Coop trainingsmodules.

Het doel van deze training is dus om niet om hals over kop coöperatie op te richten maar eerst goed te checken of er voldoende reden en motivatie is om een coöperatie op te richten. Als dat zo is, dan volgt een logische tweede training: hoe zet je een coöperatie op. Deze module zal volgend jaar verder uitgewerkt gaan worden. Het streven is om de trainingen interactief te laten zijn en de deelnemers zoveel mogelijk zelf te laten werken en nadenken. Daartoe zijn er veel praktische opdrachten opgenomen in de veldgids. Een veldgids kan door een agripooler of consultant als leidraad gebruikt worden in het veld, waarbij contextuele aanpassingen naar eigen inzicht gemaakt dienen te worden. Dus geen blauwdruk maar wel een duidelijke richtlijn. Samen met Christian Gouët is deze module voor het eerste getest in Bangladesh, waar boerengroepen zich willen vormen in coöperaties maar eigenlijk niet goed weten waarom en hoe. Een aantal projectveldwerkers en boerenleiders waren onze testgroep. De omstandigheden waren helaas verre van ideaal: vanwege landelijke stakingen konden we een aantal dagen niet reizen en hebben we de tweedaagse training moeten inperken tot anderhalve dag. De ervaringen in het kort:
- de groep had moeite met de participatieve manier van trainen en omdat de tijd zo kort was konden we er niet echt goed in komen met de groep.
- twee dagen is te kort, drie dagen is beter voor dit onderwerp.
- het begrip ledenbetrokkenheid is nieuw en mede vanwege het taalprobleem begrepen ze het in eerste instantie helemaal niet.
- ze zijn onbekend met coöperatie principes dus daar moeten we voldoende tijd aan besteden.
- een checklist is een handige manier om opvolging te geven en de deelnemers in het veld een analyse uit te laten voeren.
- meer praktische voorbeelden zijn nodig in dit soort trainingen. De trainer moet veel ervaringen delen om de deelnemers “los’ te krijgen.
- het is beter om eerst theorie te behandelen en dan pas mensen aan hun eigen praktijk laten snuffelen/analyseren. 

Wat duidelijk was, is dat de deelnemers dit soort trainingen wel waarderen omdat het de veldwerkers en leiders helpt om gefocust en gestructureerd na te denken over het waarom van een mogelijke coöperatie. De ervaringen van Bangladesh gaan we gebruiken om de trainingsgids te verbeteren zodat deze begin volgend jaar als één van de CORE (cooperation for rural entrepreneurship)-trainingsgidsen de wijde wereld in kan.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org