Boerenondernemerschap in Lesotho

05-12-2014 Noud Janssen (pluimveehouder en lid van de LLTB) en Frank van Dorsten (Agriterra) waren eind oktober in Lesotho. Lesotho, een land ter grootte van Belgie, wordt geheel omsloten door Zuid-Afrika. De heren bezochten de Lesotho National Farmers Union (LENAFU) en adviseerden het bestuur en medewerkers van deze landelijke landbouworganisatie over een strategische koers gericht op effectieve dienstverlening aan boeren/boerinnen en financiele duurzaamheid. De FAO, die LENAFU al enkele jaren ondersteund, heeft Agriterra ingehuurd voor een intensief adviestraject van een jaar.

Doel van de adviesreis was het geven van een workshop over dienstverlening. Hoe kan een landbouworganisatie effectief leden ondersteunen zonder direct een beroep te doen op donorfondsen? De deelnemers aan de workshop, twaalf in totaal,  bestonden uit kaders en staf van de nationale koepel, vertegenwoordigers van sectororganisaties (melk, aardappels en schapenwol), bestuurders van districtsverenigingen en twee vertegenwoordigers van de vrouwen en jeugd.

De workshop bestond uit presentaties en werk in groepen. De informatie werd enthousiast ontvangen.  De presentatie van Noud Janssen over zijn eigen grootschalige pluimveebedrijf en de LLTB werd aandachtig opgenomen. De deelnemers stelden vele vragen en vonden het zorgelijk dat in Nederland eisen aan dierenwelzijn zo bepalend zijn voor de levensvatbaarheid van bedrijven. De vertegenwoordiger van jonge boeren, Teboho Mosebo, en zelf pluimveeteler nodigde Noud en Frank uit voor een bezoek op zijn bedrijf. Een bestuurder van de vrouwen- en jongerenfederatie, mevrouw Francinah Mabokang Motsienyane, begeleidde Noud en Frank bij het bezoek. Zij en Teboho lieten zich duidelijk kennen als vertegenwoordigers van de jonge generatie in Lesotho.

Op voorstel van Francinah spraken Noud en Frank eerst met Mokato Seleke, de eigenaar van Mountain Farms, een grootschalig kippenbedrijf en abattoir in Maseru. Vanwaar haar interesse in dit bedrijf? De vrouwenfederatie heeft een aandeel gekocht in dit bedrijf. De club heeft het initiatief genomen om samen met dit bedrijf kleinere kippenbedrijven van vrouwengroepen op het platteland op te zetten waarbij voor advies en contracten een beroep gedaan wordt op Mountain Farms. Op papier is dit een mooie constructie, maar Noud en Frank hebben toch enige twijfels bij deze samenwerking. Meneer Seleke toonde zich zeer terughoudend als het gaat om het geven van informatie. Een bezoek aan het boerenbedrijf weigerde hij. Wel liet hij het moderne abattoir bezichtigen. Later kwam Noud en Frank ter ore dat de kippenboerderij zware schade had geleden door een storm de vorige week, mogelijk was dat de reden. Het zou beter zijn als de vrouwenfederatie zich meer bemoeit met het management van Mountains Farms waarvan ze medeaandeelhouder is.

 

Hierna volgde het bezoek aan het kippenbedrijf van Teboho Mosebo, een mooi voorbeeld van boerenondernemerschap. Hoewel Teboho niet van boerenafkomst is, heeft hij na zijn studie marketing gekozen om een agrarische bedrijf op te zetten. Op zijn bedrijf houdt hij op dit moment 7000 legkippen. Hij is klein begonnen en heeft de uitbreiding uit winsten/besparingen gefinancierd. Daarnaast houdt hij enkele varkens, erfkippen, honden (puppy’s) en teelt hij perziken, mais en kool. Teboho is de bedrijfsleider. Hij vijf mensen in dienst, een manager (vrouw) en vier werknemers. Hij lijkt een uitstekend vakman te zijn (wat ook blijkt uit het feit dat hij hiervoor een prijs gewonnen heeft) en heeft goed inzicht in productietechnieken, markt en omgeving. Aan het einde van het bezoek, wisselden Noud en Teboho hun mailadressen uit, dus de van boer tot boer kennisoverdracht gaat vanuit Nederland naar Lesotho gewoon door.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org