Chinese varkenshouders leren van Nederlandse collega's

30-10-2014 Agriterra organiseert deze week een studietour voor varkenshouders en cooperatiebestuurders uit Yunnan, China. De tour is opgezet om kennis uit te wisselen tussen de Chinese- en Nederlandse varkenshouderij. Hiervoor brengt de achtkoppige Chinese delegatie bezoeken aan collega's in Brabant, Limburg en Gelderland. Met de opgedane kennis en ervaring kunnen de Chinezen hun eigen productiesystemen verbeteren. Afgelopen dinsdag bezochten zij de biologische slagerij Van Oers in Hedel.

Redenen voor een bezoek aan Nederland zijn de rijke historie van coöperaties en de belangrijke rol die zij spelen binnen de Nederlandse economie. Met de studietour laat Agriterra de Chinezen kennis maken met verschillende bedrijven in de varkensproductieketen, zoals het Varkens Innovatie Centrum te Sterksel en LLTB vakgroep varkenshouderij te Ell. Een bezoek aan Van Oers geeft de Chinezen inzicht in een efficiëntere manier van vleesverwerking. ‘‘De Chinezen slachten varkens met veel vet. Waar vet zit, zit geen vlees. Daarom is het extra belangrijk om ook het vet te kunnen verwaarden in producten als bijvoorbeeld leverworst, zoals wij hier in Nederland doen,’’ aldus Van Oers.

De studietour is onderdeel van een project van Agriterra om het inkomen van varkenshouders in de minst welvarende provincie van China, Yunnan, te verbeteren. De rol van Agriterra is onder meer het versterken van de lokale coöperaties door kennisuitwisseling. Cees van Rij, teamleider boergenoteerde bedrijven bij Agriterra, ziet de studietour als een belangrijk onderdeel van de kennisoverdracht; “Met eigen ogen zien doet geloven. Vakgenoten spreken elkaars taal, dat is ook de kracht van de Agriterra-aanpak,” aldus van Rij. Na afloop van de studietour kunnen de Chinezen de kennis die zij mee naar huis nemen toepassen in de eigen keten. Dit moet uiteindelijk resulteren in sterkere coöperaties met betere inkomens voor hun coöperatieleden.

###

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Josephine van Gelder, tel: 026-354 2079
E-mail: vangelder@agriterra.org

 

De volgende media heeft reeds aandacht besteedt aan de studietour:
- Omroep Gelderland website
- Omroep Gelderland nieuwsitem op YouTube 
- Omroep Gelderland radio-uitzending tussen 28 okt. 9.00 uur (vanaf 10 min. 14 sec.) 
- Omroep Gelderland journaal van 28 okt. 18.00 uur (vanaf 7 min. 20 sec.)
- Nieuwe Oogst artikel op de website 
- Nieuwe Oogst video op Youtube 
- Dagblad de Limburger nieuwsartikel 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org