Dagboekverslag van boer Henk in Rwanda: dag2

28-01-2014 Boer Henk reist op uitnodiging van Agriterra naar Rwanda om de lokale boeren te helpen bij hun chipsproductie en de exploitatie daarvan. Voor de fans van de lekkerste chips houdt hij een dagboek bij.


 Vanmorgen rijden we eerst naar het centrum van Musanze om een simcard te kopen. Ik vraag om langs de verkooppunten van de chips te rijden. Die zijn er niet! De lokale winkels willen geen chips opnemen die niet in een biologisch afbreekbare verpakking zit. Ik loop een winkel binnen en constateer dat bijna alles in plastiek verpakt zit. We gaan vanmiddag terug naar de winkels met een hele voorraad chips, ze zullen in de winkels gaan liggen! De productie tot nu toe wordt alleen vanuit het kantoor van Imbaraga afgezet. Ik hoop dat daar deze week verandering in komt. Op het kantoor volgt een hartelijk welkom. Vooral de chipsdames zijn blij me weer te zien. Ze hopen op verbetering van de arbeidsomstandigheden. We zullen deze week keuzes moeten maken in welke mate we gaan mechaniseren. Helaas hebben ze de verkoop prijs van chips erg laag ingezet. 300 franc voor een zakje van 50 gram (37 cent). Het valt niet mee om op die prijs te investeren. De touristen zullen het goed moeten maken. We zetten in op 1,5 dollar per zakje. Pas als we zicht hebben op deze markt is het verantwoord om te investeren. Er zijn veel vragen over de kwaliteit en de houdbaarheid. Ondanks dat vind ik de kwaliteit van de verse chips erg goed.


 We zijn in het dorp. De eerste winkel roept allerlei bezwaren op waarom ze de chips niet op willen nemen. De weerstand slinkt snel als ze horen dat ze niets hoeven te betalen voor de chips. We rekenen achteraf af. De ene na de andere winkel zwicht voor onze argumenten. De stemming wordt steeds beter. Dan rijden we naar de plaats waar de gorillatrips starten. De manager van de souvenirshop ziet mogelijkheden voor de chips. Verkoopprijs schat hij op 1000 francs (1,5 dollar). Ook heeft hij een paar mooie displays voor als we naar de duurdere hotels gaan. De gorillatrips zijn echter in handen van een cooperatie. We moeten dus later terug om hier mee te onderhandelen over de verkoopmogelijkheden. Een mooie klus voor Joseph, die vandaag de hele dag in Kigali is.

Henk Scheele, vanuit Musanze (Rwanda)


Benieuwd naar het hele verhaal van Henk Scheele over zijn reis naar Rwanda? Via onderstaande link kun je deel één lezen.

http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58468 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org