De erfenis van Rafa - hoe palmolieboeren in Peru de opkoop van palmvruchten in eigen hand nemen

12-05-2014 ACEPAT is een vereniging van 819 palmolieboeren en is gevestigd in Tocache, in de Peruaanse Amazone. Slechts enkele jaren geleden werd de regio nog gekenmerkt door de illegaliteit rond de cocateelt, die veelal gepaard ging met geweld, intimidatie en sociale en politieke onrust, nadat men in de jaren '80 en '90 al de ellende van het terrorisme had ervaren. Door de introductie van palmolie in het gebied bestaat er voor de boeren nu een interessant en rendabel alternatief voor de coca.

Voor de opkoop en verwerking van de palmvruchten tot ruwe olie heeft ACEPAT het bedrijf Olpesa opgericht. De opkoop verloopt echter niet efficiënt en de capaciteit van de fabriek van Olpesa wordt onvoldoende benut. Boeren zijn geneigd hun vruchten te leveren net voor de wekelijkse betalingsdag waardoor er dan een overschot is van grondstof, terwijl er op andere dagen juist een tekort ontstaat. Elke boer komt met zijn eigen vervoersmiddel en moet soms een hele dag in de rij staan voordat hij zijn product daadwerkelijk af kan leveren.  Daardoor neemt de kwaliteit af.

Omdat de boeren meer binding hebben met ACEPAT heeft Agriterra geadviseerd de vereniging om te vormen naar een coöperatie die de opkoop, logistiek en levering van palmvruchten gaat organiseren. Dan kunnen op gezette tijden standaardhoeveelheden aan de fabriek worden geleverd, waardoor de efficiëntie en kwaliteit verbeteren. Dit advies is door lokale consultants uitgewerkt in een concreet voorstel dat in de afgelopen ledenvergadering is gepresenteerd en goedgekeurd. Voor de implementatie is een nieuwe directeur aangesteld.

Eén van de technische jongens van ACEPAT, Rafael met de bijnaam “Rafa”, heeft het vorig jaar voor elkaar gekregen een uitstekend voorstel te schrijven voor AgroIdeas, het subsidieprogramma van de Peruaanse overheid. Daardoor heeft de organisatie nu de beschikking over 2 gloednieuwe vrachtwagens waarmee de complexe nieuwe logistieke operaties daadwerkelijk georganiseerd kunnen gaan worden. Recent is Rafa door gezondheidsproblemen helaas veel te jong komen te overlijden, maar de coöperatie ACEPAT zal haar nieuwe vorm krijgen dankzij de erfenis die hij heeft achter gelaten. Ter nagedachtenis zijn de vrachtwagens “RAFA1” en “RAFA2” gedoopt

 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org