De finale

22-09-2014 Moe maar voldaan... dat was een beetje het gevoel van vrijdagavond 19.00 uur toen we de deur bij Agriterra achter ons dicht deden. Het was een week vol met bedrijfsbezoeken die in een vogelvlucht de Nederlandse cooperatieve geschiedenis van 100 jaar lieten zien. Het was een succesverhaal, wat men met gecommitteerde leden en hun financiele bijdrage kan bereiken. Maar het was ook een verhaal van (soms pijnlijke) keuzes, focus en toewijding. Een verhaal wat valt samen te vatten als "alleen ga je sneller, maar samen kom je verder".

Maar het belangrijkste aspect was natuurlijk wat Wouol uiteindelijk met al die inzichten had geconcludeerd. Daarom was de laatste middag misschien wel het belangrijkst. Hier was de hele keten vertegenwoordigd: de leden, het bestuur en de manager van Wouol. Maar daarnaast ook de financier van het werkkapitaal, Triodos én de afnemer. De hele keten was dus vertegenwoordigd bij Agriterra.

Wouol gaf aan de juiste lessen geleerd te hebben deze week, en ze kozen unaniem voor de coöperatie als bedrijfsvorm. Maar belangrijker was de 2e stap: eerst focus op de huidige productie. Die moet gestabiliseerd worden en binnen 2 jaar minimaal verdubbeld worden om te voldoen aan de marktvraag. En dat was nu precies de rode draad die we deze week vanuit de business hadden gehoord: stap voor stap en focus op je kernactiviteiten. Pas op het moment dat dat op orde is kun je tijd, geld en focus op nieuwe ontwikkelingen gaan richten.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org