De regionale aardappeldagen in DR Congo gaan weer van start: Henk Scheele blogt

08-07-2014 Henk Scheele is mee naar de Aardappeldagen 2014, die deze keer in Goma en Masisi worden gehouden. Volg de komende dagen zijn belevenissen.

De inmiddels traditionele aardappeldagen in het Grote Merengebied in Afrika staan weer voor de deur. Aanstaande maandag is de aftrap door de minister van Landbouw van Congo. De aardappelhandel is een belangrijke bron van inkomsten voor Afrikaanse boeren - reden voor Agriterra om een delegatie te sturen. Eveline en ik mogen ook van de partij zijn. Verder gaan Bert Sandee, Digni van der Dries en Géke Appeldoorn mee. Bert is de nestor, hij is met zijn 71 jaar een wandelend brok ervaring. Hij is hier al vaak geweest en weet goed hoe je hier moet lobbyen. Digni is een biologische aardappelteler en zijn kennis zal zeker van pas komen. Géke werkt voor Agriterra en heeft geholpen deze Aardappeldagen te organiseren. Eveline is naast boerin ook makelaar in agrarisch onroerend goed en gaat de positie van de Afrikaanse boerin in kaart brengen.


Zelf ga ik verder met het chipsproject. Het is me gelukt om biologisch afbreekbare folie te vinden voor Rwanda, waar plastic verboden is. Er zit 50 kilo folie in de bagage. Daar kunnen ze wel even mee vooruit. Bij de douane zijn ze niet achterlijk en ik moet mijn koffer openmaken. Gelukkig accepteren ze mijn verhaal en ik mag door.

We komen aan in ons hotel in de Rwandese hoofdstad Kigali als de wedstrijd Nederland -Costa Rica begint. Dit hotel heeft geen werkende televisie. Wel internet, dus gaan we op de laptop naar de wedstrijd kijken. Helaas heeft Rwanda de rechten niet betaald om het WK uit te zenden, zodat de site geblokkeerd wordt. Het lukt Géke om via Twitter de wedstrijd te volgen. Ik krijg een sms van Jean Claude uit Congo: hij is voor Nederland, maar mochten we verliezen dan betaalt hij een vis voor mij, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat ik hem helemaal opeet, ogen en al. Ik hoop vurig dat Nederland wint…


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org