De situatie op het platteland na de aardbeving in Nepal

30-04-2015 Op 25 april is Nepal getroffen door een zware aardbeving. Acht miljoen mensen zijn dakloos, meer dan 5000 mensen zijn overleden en nog vele duizenden mensen zijn vermist en gewond. Hoe is de situatie op het platteland, bij de klanten van Agriterra?

In centraal Nepal is de situatie het slechtst. Hier werkt Agriterra al een aantal jaar samen met twee districtsfederaties van landbouwcoöperaties (SFACFL). Beide districten zijn zwaar getroffen. Met een van de districten, Dhading, hebben we nog geen direct contact gehad. Waarschijnlijk zijn de internet/telefoon lijnen kapot, maar via via weten we dat er heel veel schade is.


Met de organisatie in het district Makwanpur is regelmatig contact sinds 29 april. De boerenleden van de federatie zijn met een reddingsteam naar de meer afgelegen bergdorpen gegaan. Alleen al in dat district is de schade enorm:  tientallen doden en honderden huizen en stallen zijn volledig verwoest. De mensen bivakkeren buiten en hebben geen goed onderkomen.

Van de nationale landbouwfederatie NACCFL (partner van Agriterra) komen de volgende berichten komen binnen over de schade bij de boerenleden van alle aangesloten organisaties: 300 mensen zijn omgekomen, 55.000 leden (van de 600.000) hebben hun huis, stallen, vee etc. verloren. Dit zijn nog maar de eerste schattingen en nog niet van alle gebieden zijn inventarisaties binnen.

In Oost-Nepal werkt Agriterra samen met de federatie van theeboeren. Hier valt de schade gelukkig erg mee. De banken en winkels zijn sinds gisteren weer open, de wegen zijn niet beschadigd. Een aantal veelbelovende primaire coöperaties in Oost-Nepal, waar Agriterra in mei een gedetailleerde bedrijfsdoorlichting (deze wordt vanwege de huidige situatie uitgesteld) zou gaan uitvoeren, hebben aangegeven dat zij beperkte schade hebben.


Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de situatie op het platteland in Nepal in gebieden waar Agriterra actief is, of wilt u graag een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Bertken de Leede via deleede@agriterra.org. En geef aan bv. giro 555, iedere euro helpt!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org