De verbazingwekkende mogelijkheden van Rwanda

22-07-2014 Dit is de dag van de presentaties, nu moeten we verslag doen van onze bevindingen van deze week en daar vervolgens over gaan discussieren.

Eveline heeft de presentatie gisteren al gemaakt ik ga dit vanmorgen doen. We komen aan bij het kantoor van Imbaraga en Denys zegt dat Eveline haar presentatie om 10.00 uur moet houden. Ik ben om 14.00 uur aan de beurt. Tijdens de presentatie van Eveline draai ik mijn verhaal in elkaar. 

Mijn telefoon gaat, ik loop naar buiten, het is de manager van Silverback Lodge. Ze willen praten over de aankoop van chips, of ik direct kan komen. Na de presentatie van Eveline rijden we naar de lodge. Dit is de plaats waar toeristen 1.000 doller per nacht betalen. De managers zijn erg te spreken over de kwaliteit van de chips. Het feit dat het lokaal geproduceerd is spreekt hen aan. Ze vragen naar de mogelijkheden voor een excursie naar de chipsfabriek. Op de terugweg bespreek ik dit met Denys. Hij ziet wel wat in het ontvangen van toeristen. 

Over een half uur begint mijn presentatie over bodemmanagement en bemesting, ik ben blij dat ik er vanmorgen al aan gewerkt heb. Het loopt hier altijd anders dan gepland. De mensen van de universiteit zijn er ook. Ze hebben de resultaten van de grondmonsters bij zich die we afgelopen dinsdag gebracht hadden. Het belang van grondonderzoek wordt door iedereen onderschreven. De prijs blijkt echter een probleem, ze vragen of er ontwikkelingshulp gegeven kan worden om de 25 euro voor een monster te betalen. Agriterra geeft geen geld, alleen kennis. Omdat je maar eens in de 4 jaar een monster hoeft te nemen, blijkt dat een meeropbrengst van 26 kg aardappelen de kosten dekt. We praten twee en een half uur over dit onderwerp. Een aangepaste bemesting op basis van grondonderzoek wordt door iedereen beaamd. 

Het advies voor bemesting komt echter van de overheid (RAB). Dit advies is al jaren 300 kg NPK voor alle percelen. De prime minister heeft een afspraak voor mij gemaakt met de directeur-generaal van RAB voor morgen. Een mooie gelegenheid om dit te bespreken. Deze avond eten Eveline en ik bij Denys, de manager van Agriterra. Hij heeft ons bij hem thuis uitgenodigd. Om 20.00 uur bel ik Joseph, ik heb nog niets gehoord over de afspraak met de DG van RAB. Joseph heeft ook niets gehoord, ik ben bang dat het niet doorgaat. Om 21.30 uur zit ik op het terras van hotel Muhabura, het was gezellig bij Denys en zijn vrouw. Het zit me echter dwars dat de afspraak voor morgen mogelijk niet doorgaat, het zou een mooie afsluiting van de week zijn. Ik heb het mobiele nummer van de prime minister en stuur hem een sms. 20 minuten later bevestigt hij de afspraak. Verbaasd over de mogelijkheden in dit land ga ik naar bed.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org