De wake-up call

25-08-2014 Soms moet alles even heel fout gaan voordat je beseft dat het inderdaad toch anders moet. Dit was ook het geval voor Rucodia Ltd, een boerenbedrijf dat de zonnebloemzaden van de leden verwerkt tot olie en de afzet organiseert.

Het is een interessante organisatie omdat het bedrijf een onderdeel is van een non-profit organisatie die op basis van subsidies probeert de levensstandaarden van de mensen in het zuiden van Tanzania te verbeteren. Zij zoeken naar gewassen die de inkomens kunnen verhogen en proberen daar uiteindelijk een business van te maken. Rucodia Ltd. is daar het eerste voorbeeld van. Om te kijken of Rucodia een klant van het team Boergenoteerde Bedrijven kan worden gaat bijna 1 jaar geleden Mirjam Smits van Flynth samen met een oliezadenexpert naar de organisatie om te kijken of de business levensvatbaar is.

De conclusie na bijna 2 weken onderzoek en berekeningen is positief. De organisatie kan (gemakkelijk) winstgevend worden. Echter, de analyse geeft ook duidelijk aan wat de organisatie nog moet doen om deze winstgevendheid te behalen. Naast uiteraard meer olie verkopen, is het essentieel dat er een professionele fulltime manager wordt aangetrokken die de huidige NGO directeur vervangt. Verder moet het financieel management verbeterd worden en moeten er procedures komen voor het opzetten van de interne controle. Agriterra ziet de risico’s van deze organisatie, maar besluit hen toch te gaan ondersteunen door de potentie van het bedrijf. Het grootste risico dat we zien is de voormalige NGO-identiteit die vaak haaks staat op ondernemerschap.

Na een half jaar zijn er serieuze problemen. De werkkapitaallening kan niet worden terugbetaald aan de geldverstrekker. Agriterra en de geldverstrekker analyseren de boekhouding en komen tot de conclusie dat de organisatie in zeer zwaar weer zit. Ondanks dat men had aangegeven hard te werken aan verbetering van het financieel management, blijkt daar in de praktijk niet veel van te zijn gerealiseerd. Ook de interne controle is nog verre van optimaal, wat onder andere heeft geleid tot slechte kwaliteit en verkoop op rekening zonder onderliggende documenten of goede gegevens. Daarnaast blijkt dat men te hoge inkoopprijzen heeft gehanteerd, dat er veel achterstallige debiteuren zijn en dat de boekhouding niet volledig is.  Dit heeft geleid tot onvoldoende middelen om de werkkapitaallening terug te betalen.

Het ziet er dus slecht uit voor Rucodia, want naast de schulden staat ook het nieuwe seizoen voor de deur, maar de geldverstrekker wil uiteraard geen nieuwe lening afgeven. Het lijkt er echter op dat dit de wake-up call is die Rucodia nodig had. Ze realiseren zich dat Rucodia een echt bedrijf is en dat ondernemen met leningen toch stukken lastiger is dan ondernemen met subsidies. Het bedrijf moet dus professioneel gerund worden. Samen met Agriterra wordt er gekeken naar de opties. Er wordt afgesproken dat Agriterra 6 maanden lang meebetaalt aan het salaris van een professionele manager, maar dat Agriterra hiermee ook zeggenschap in de selectie heeft. Na 6 maanden moeten de opbrengsten van de business voldoende zijn om zelf de manager te kunnen betalen.

Na een strenge selectie begint op 1 juni de nieuwe manager. Er gaat een nieuwe wind waaien door Rucodia. De business wordt geleid als een business, waardoor de NGOidirecteur zich kan terugtrekken. De inkoopprijzen gaan omlaag, de kwaliteit van de zaden gaat omhoog, ze proberen zo snel mogelijk de schulden af te lossen en er worden procedures ingesteld. Dit alles leidt tot de goedkeuring van een nieuwe werkkapitaallening zodat ze door kunnen groeien.

Het is daarom een mooi moment voor Mirjam om terug te gaan naar Rucodia om hen verder te adviseren. De eerste 2 dagen zal er samen met een lokale accountant een workshop gegeven worden om de basis beginselen van financieel management bij te brengen. Daarna zal Mirjam met de organisatie aan de slag gaan om KPIs te bepalen en een dash board op te zetten zodat ze op ieder moment van de dag inzicht hebben in hun resultaten. En als laatste zal het gemaakte business plan worden aangepast aan de huidige situatie. Dit alles vormt de basis voor het marketing plan wat samen met een Flynth-expert en een stagiaire in het najaar zal worden ontwikkeld. Volop ontwikkeling dus. Ik ben nu al benieuwd naar het einde van het jaar!

Meer weten over dagelijkse praktijk van het bankabel maken van coöperaties? Check @petrazwart1 op Twitter.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org