Dromen van dashboards

01-05-2014 Lange termijn planning staat hoog in het vaandel van Nederlanders. Zo ook bij mij. Ik kan niet in de toekomst kijken, wil dat ook eigenlijk niet, maar wat focus en vooruitzicht is altijd goed. In Oeganda is dat iets anders. Planning is geen favoriet. Als er dan plannen gemaakt worden, zijn die weinig realistisch; er wordt groots gedacht en gedroomd. Een toekomstvisie vol groei, winst en mogelijkheden! Durf te dromen hoef je hier niet te roepen. Misschien iets wat wij weer van hier kunnen meenemen; durf buiten je gebaande paden te denken!

Aan het woord is Taco Hoekstra, sinds 2012 als bedrijfseconomisch adviseur voor Agriterra werkzaam in Oeganda. Hij adviseert landbouwcoöperaties bij hun bedrijfsplannen en het realiseren van hun groeiambities. En dat is een uitdagende klus:

“Om toch enigszins rekening te houden met de komende maanden worden bij alle Agriterra klanten cash flow forecasts opgesteld. En bijgehouden. Makkelijk is dat niet, maar er worden al aardig wat resultaten in geboekt. Zo vergelijken enkele klanten de forecast al met de realiteit en staat het in elk geval maandelijks op de agenda. Banken doen nu aanbiedingen voor leningen, op basis van onder andere de business plannen en deze cash flow forecasts!


Mijn taak is het om ervoor te zorgen dat het management maandelijks, zo niet dagelijks, in staat is te zien hoe de organisatie ervoor staat. Hoe staat het met de geplande koffie inkoop? Hoe is de voorraad? Hoeveel ton hebben we verkocht deze maand? En hoeveel staat er gepland volgende maand?


We zijn druk bezig deze info te destilleren uit alle aanwezige data. En het doel is om dit overzicht te krijgen in een dashboard. Maandelijks, en uiteindelijk dagelijks, krijgt het management inzicht in de key performance indicators van de coöperatie. Net zoals in je auto: in één oogopslag zie je hoe hard je rijdt, hoeveel benzine je hebt, of je accu vol is. Ondertussen rijd je op de snelweg, met medeweggebruikers, stoplichten en flitspalen (in Nederland althans) etc., oftewel je hebt ook te maken met externe omgevingsfactoren.


Zo is het in het bedrijfsleven toch ook? En zo ook bij de Oegandese coöperaties. Continue op de hoogte zijn van de status, zicht op de toekomst. Verbeteren waar nodig, vieren bij succes. Daar gaan onze klanten voor en ik assisteer ze waar ik kan.”


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org