Een extra klontje suiker

06-01-2014 Nederlanders zijn gewend om een klontje kristalsuiker in de koffie te gebruiken. Maar er bestaan meer exotische suikers, zoals bijvoorbeeld kokossuiker. Deze suiker wordt gemaakt van de nectar van de kokosbloesem. Het sap wordt opgevangen en gedroogd, waarna het klaar is om te gebruiken. Het is een duurzame manier van suikerproductie, en zelfs gezonder dan onze traditionele suiker. De suiker wordt voornamelijk in Azie gebruikt en inmiddels ook in de keukens van Europa en de Verenigde Staten. Agriterra werkt samen met de jonge organisatie Nira Satria die deze suiker verzamelt en verkoopt. Omdat het bestuur grote plannen heeft voor de toekomst bezocht Ronald van Krieken, accountant bij Flynth, hen in Indonesie. De cooperatie doet het goed en heeft al zo'n 1000 leden aan zich weten te binden in nog geen drie jaar tijd. Maar Nira Satria wil graag uitbreiden en boeren uit meerdere districten lid maken. Daarvoor heeft het onder andere een grotere opslag nodig en een boekhouding die op orde is. Dit gebeurt nog niet zo professioneel als de cooperatie het graag zou zien. Ronald heeft hen daarbij op weg geholpen.

Nira Satria is meer dan een verzamel- en verkooppunt. Als een boer lid is geworden kan hij via de coöperatie sparen, lenen en een verzekering afsluiten. Daarnaast ontvangt iedere boer een winstuitkering als hij zijn suiker aan de coöperatie verkoopt. Voor hun lidmaatschap betalen de boeren een éénmalige bijdrage. Boeren die deze bijdrage niet direct kunnen betalen, sparen een deel van hun eerste verkopen op, om zo de bijdrage terug te kunnen betalen. Op het moment dat een boer de coöperatie verlaat, krijgt hij zijn bijdrage weer terug. Met zoveel verschillende transacties is het lastig een correct overzicht bij te houden voor 1000 boeren. Momenteel levert de gebrekkige boekhouding nog geen problemen op. Bij een coöperatie dienen alle transacties helder en inzichtelijk te zijn voor iedereen en moet een boer er op kunnen vertrouwen dat zijn rekening courant klopt.


Nira Satria moet aan de bak met cijfers en sommen om een juiste boekhouding te verkrijgen. Daarin moet overzichtelijk en makkelijk terug te vinden zijn wat met welke boer is afgesproken en welke bedragen daarbij horen. Dat is niet altijd even makkelijk. De organisatie beschikt slechts over enkele laptops en de transacties met de boeren worden veelal schriftelijk vastgelegd. Toch was Ronald blij verrast over de kwaliteit van de boekhouding en bleek de administratie minder erg dan verwacht. Nira Satria maakt sinds kort gebruik van Excel. De eerste stap is gezet!


In eerste instantie waren de boeren wat wantrouwig ten opzichte van de boekhouding. Zij gebruikten wel Excel, maar zagen niet echt in wat dit hen op kan leveren. Ronald heeft hen vooral laten zien wat de waarde is van een juiste administratie door o.a. te tonen hoe je de verschillende geldstromen inzichtelijk kunt maken. Daarmee houd je intern de regie en kunnen er geen misverstanden ontstaan. Daarnaast kun je hiermee aan bijvoorbeeld een bank laten zien hoe de organisatie het doet en wat de vooruitzichten zijn voor de toekomst. Een eventuele lening is dichterbij met een goede administratie. Iets wat een organisatie met uitbreidingsplannen natuurlijk aanspreekt.


Ronald laat Nira Satria met een goed gevoel achter. De directie heeft zich enthousiast getoond over het professionaliseren van de boekhouding. De coöperatie heeft grote dromen, en dit gaat hen daarbij zeker helpen.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org