FrieslandCampina 'boost' business plan zuivelcooperatie Kiambaa

27-01-2014 Van 16 januari tot 22 januari jl. bezocht Jan Drenthen van FrieslandCampina opnieuw Kenia. Ernst van de Vlist vergezelde hem op een uitdagende opdracht om technische feedback te geven op het bedrijfsplan van de zuivelcooperatie Kiambaa om een verwerkingsfabriek te starten.

Jan Drenthen is inmiddels een ervaren deskundige. Hij heeft al meerdere opdrachten in Kenia uitgevoerd en de Keniaanse zuivelmarkt – en Kiambaa in het bijzonder – zijn voor hem geen onbekende.

Voor Ernst van der Vlist was het de eerste opdracht voor Agriterra. En geen gemakkelijke opdracht. Het team werd gevraagd om in korte tijd het bedrijfsplan te verbeteren. Nadruk lag op de indeling van het beoogde fabrieksterrein en de daarvoor benodigde apparatuur en investeringen.

Samen met het bestuur en manager van Kiambaa, de lokale consultant en architect en Agriterra’s bedrijfseconomisch adviseur Rien Geuze, keek ik gespannen uit naar de presentatie van de bevindingen en aanbevelingen van het team.

De oorspronkelijke indeling van het fabrieksterrein werd drastich omver gegooid. Het team slaagde erin om de keuzes voor deze aanpassingen en technische aspecten in duidelijke taal toe te lichten. Het klonk overtuigend en logisch (ik ging bijna denken: dat had ik zelf ook kunnen bedenken...).

Overtuigend dus. Met name omdat Jan Drenthen in eerdere adviezen, zoals bij de investering in een ijsbank, al rekening had gehouden dat Kiambaa deze stap wilde maken. Eerdere investeringen passen daarom perfect in het huidige plan en daardoor is de investeringsvraag nu lager, en dus ook haalbaarder.

De jarenlange ervaring van het FrieslandCampina team heeft Kiambaa een stap verder gebracht in hun ambitie om zelf melk te gaan verwerken.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org