Grote stap voor kleine cooperatie

12-06-2014 De grootste mijlpaal in haar bestaan. Zo bestempelt de relatief kleine zuivelcooperatie Mumberes uit Kenia het zelf: de officiele ingebruikname van de nieuwe koeltank. Een feit om bij stil te staan.

Ongeveer een jaar geleden verkeerde zuivelcoöperatie Mumberes uit Kenia in een spannende situatie. De manager besloot een andere baan te accepteren en werd vervangen. De nieuwe manager kwam uit de telecommunicatiesector. Op zich geen probleem, maar het was wel afwachten hoe de samenwerking zou zijn met het bestuur, dat op haar buurt ook niet erg ervaren is.

Bovendien bleek uit een haalbaarheidsstudie uitgevoerd in samenwerking met Agriterra, dat de melkinname minimaal 9000 liter per dag zou moeten zijn om een nieuwe koeltank economisch rendabel te laten zijn. Op dat moment ‘deed’ Mumberes gemiddeld iets meer dan 7000 liter. De boodschap aan Mumberes was dus duidelijk: werk aan een grotere melkinname en verkoop via de coöperatie.

Begin dit jaar bleek uit de jaarcijfers dat het totale verkochte melkvolume van Mumberes met 29% was toegenomen ten opzichte van 2012. Deels door het aantrekken van nieuwe leden, maar ook door voorlichting serieus te nemen. Een nieuwe voorlichter werd aangenomen (van één naar twee, nog steeds weinig, maar toch) en demonstratieboerderijen werden opgestart. Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering, maar de koeltank werd met deze volumes wél rendabel. Men onderhandelde succesvol over een lening met de bank en kocht de tank. Op vrijdag 13 juni brak het spannende moment aan: de formele launch. Zoals Mumberes schrijft op haar Facebook (volg op https://www.facebook.com/Mumberesfcs): the biggest milestone in our society.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org