Het andere spel voor NUCAFE: de business

08-04-2014 De laatste muren worden opgetrokken en in juli 2014 moet de fabriek van NUCAFE gereed zijn. In het eerste jaar zal de fabriek vooral betaalde opslag voor leden en niet-leden zijn. Het daarop volgende jaar worden machines bijgeplaatst om de koffie gereed te maken voor export. De fabriek luidt een nieuwe fase voor NUCAFE in. Zullen ze hier succesvol in zijn?

Tot nu toe is NUCAFE vooral een organisatie die met fondsen van donoren projecten realiseert. De fabriek is één zo'n project. Op basis van een goed geschreven projectvoorstel waar de positieve impact voor kleine boeren duidelijk naar voren komt, heeft NUCAFE geld gekregen (gratis fondsen) om de fabriek te bouwen. In juli is deze klaar, maar wat dan? Is de organisatie klaar om te gaan ondernemen? En kan NUCAFE de kosten, die gerelateerd zijn aan onderhoud en gebruik van de opslag, dragen met de opbrengsten die men gaat genereren?

Dat zijn de vragen die bij Agriterra hoog op de agenda staan. Al drie jaar zijn we met de Oegandese koffiecoöperatie NUCAFE bezig om een splitsing te maken tussen de project activiteiten en de bedrijfsmatige kant. Ondernemen vergt namelijk een goede planning van goederen en geld, andere personele expertise en overzicht of de activiteiten rendabel zijn of niet. Tot nu toe ontbrak een stuk urgentie. Ondernemen met andermans geld is natuurlijk een stuk veiliger! Dit jaar wordt dus spannend. We zullen hen ondersteunen om de organisaties die onder NUCAFE hangen te verstreken zodat men daar werkkapitaal kan genereren en goede planningen kan maken. Op het niveau van de koepel richten we ons op degelijk financieel management, interne controle en planning. Maar uiteindelijk moeten zijzelf een knop omdraaien en zorgen dat de organisatie ook klaar is om het andere spel succesvol te gaan spelen: de business.

Meer weten over ons werk van het bankabel maken van coöperaties in Afrika? Volg mij via @petrazwart1


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org