Johan Slot vertelt vanuit het veld

19-03-2015 Johan Slot, voorheen werkzaam bij ABN AMRO, is voor Agriterra ruim twee weken in Kenia. Reden van zijn reis is om een aantal bedrijfseconomische opdrachten bij verschillende cooperaties uit te voeren. Vanuit Kenia schrijft hij een tweede blog over zijn ervaringen:

Op de melkfabriek van coöperatie Meru Central Dairy ontvangt de manager ons. Kinya, een dame die het productieproces van de melkfabriek organiseert, leidt me rond. Het is opvallend hoeveel vrouwen in Kenia verantwoordelijke functies bekleden. Wilfred Chepkwony, bedrijfseconomisch  van Agriterra in Kena, spreken uitvoerig met de manager over zijn uitbreidingsplannen en met name wat hij graag wil zien in het uit te werken plan. Begin april reist een team van DeltaMilk/De Graafstroom naar Meru om de melkfabriek bij te staan in hun plan.

Vanuit Meru brengt chauffeur Charles ons naar Naivasha gebracht. In 2010 was ik ook in Naivasha om naar de nijlpaarden te kijken, maar ik kan me niet herinneren dat er zoveel wind en stof was. Ze wachten hier echt op regen. Gisteren hebben we een paar druppels gehad, maar begin april verwacht men de echte buien.

De afgelopen drie dagen heb ik in de buurt van Naivasha mijn dagen doorgebracht met het management van Aberdare SACCO,  een coöperatieve spaarbank. Dat heeft een vrij helder beeld gegeven van hun financiële positie en de richting waar het naar toe zou moeten. Je bent kennelijk nooit te oud om te leren. In 2012 hadden zij nog een balanspost ”non existent assets”, ik wist niet dat zo’n post kon bestaan. Het goede is dat in het jaarrapport van 2013 deze balanspost was terug gebracht naar 0.

Morgen deel ik mijn bevindingen met het bestuur van de coöperatie. Er zitten best een paar moeilijke beslissingen in, maar het management is voor en ik heb het ook al kort gedeeld met de voorzitter. De voorzitter kan zaken goed doorzien en ook goed een scheiding maken tussen het vormen van beleid (bestuur) en de dagelijkse aansturing van de bank (management). Dus dat komt wel goed.  

Wat me verder opvalt in Kenia, is het grote aantal kinderen. Als de school uitgaat, zwermen ze overal naar toe. Ieder jaar komen er veel mensen van school en het is niet eenvoudig om voor iedereen werk te vinden. Volgens onze chauffeur is er 40% werkeloosheid, de verdiensten van een vakman zijn ca. 1000 KSH per dag (10 euro) en van een ongeschoolde 400 KSH (4 euro). Een flinke uitdaging voor dit land. 

 

Johan Slot, vanuit Kenia


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org