Kenia, bezoek aan Kieni Diary

29-06-2015 Blogverslag van Bas Korsten en Jeroen van Zuylen over hun bezoek aan de Kieni Diary in Kenia.

Maandag 22 juni
Om 8.30 uur worden we opgehaald en gaan op weg naar Kieni Dairy. We maken kennis met Daniel, een consultant in gouvernance en finance. Hij werkt als zelfstandige en is via Agriterra ook betrokken bij Kieni Dairy. Hij is de komende week tijdens onze opdracht bij ons aanwezig.
We besluiten om de coöperatie eerst te bekijken en zien hoe het gaat met de aanvoer van de melk, het lossen, controle op watertoevoeging, wegen, filteren en vervolgens koelen in twee Packo koeltanks (Belgisch fabrikaat).
Daarna gaan we het proefveld bekijken. Bij de coöperatie hebben ze een aantal jaar geleden 12 acres grond gekocht wat ze vorig jaar hebben ingericht als proefveld. Er wordt mais, verschillende soorten gras en krachtvoer verbouwd. James, hoofd proefveld, leidde ons rond en vertelde vol overgave over zijn keurig bijgehouden velden. De proefvelden zijn er voor de boeren die lid zijn van de coöperaties en ze kunnen daar kennis krijgen van de verschillende teelten waarmee ze dit zelf kunnen gaan uitvoeren. Het doel hierachter is om de voeding te verbeteren en de productie te verhogen. Het in dienst nemen van James is een zeer goede zet geweest van Kieni. De kennis van het voer moet overgebracht worden naar de boeren.

Na de lunch zijn we op weg gegaan naar Endarasha. Dit lag op 12 km afstand van Kieni maar dit was een zeer slechte rammelweg. Dit is echt met geen pen te beschrijven waar deze mensen twee maal daags hun melk over moeten vervoeren. Respect, onze landcruiser was maar net stevig genoeg. Deze coöperatie die dagelijks 12.000 – 13.000 liter melk levert aan Kieni is de grootste leverancier van Kieni. De chairman laat ons zien wat ze doen. Er werken 25 mensen die melk ophalen bij de boeren, melk verzamelen en wegbrengen naar Kieni, yoghurt maken en verkopen (ongeveer 70 liter per dag). Daarnaast hebben ze een winkel voor voeding en voedingsstoffen voor leden van deze coöperatie en een winkel waar ze agrarische benodigdheden verkopen. De agrarische benodigdheden kunnen door alle boeren in de buurt gekocht worden.

Daarna naar Watuka gegaan, de coöperatie waar de chairman van Kieni Dairy ook de chairman is. We komen binnen op kantoor en zien posters hangen van Semex en van de Firma Schaap uit Nederland. Bij deze coöperatie wordt melk gekoeld, verwerkt tot yoghurt en ze leveren ongeveer 6.000 liter melk per dag aan Kieni. Het is opvallend dat er vandaag geen melk is gekoeld en verwerkt tot yoghurt, omdat er geen stroom is die dag. Verder zien we in de ruimte een verpakkingsmachine staan. Deze heeft de coöperatie gekregen in 2009 middels een project van de overheid om verse melk te kunnen verkopen. De machine is kort daarna stil komen te staan, omdat het papier op is….. De rol van dit papier is niet meer te verkrijgen op deze breedte en dus blijft de machine maar stil staan. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze deze machine hebben kunnen krijgen.

Na het bezoek aan Watuka zijn we doorgereden naar de boerderij van de chairman. Hij heeft boerderij met redelijk wat grond, 30 koeien een flinke kudde schapen. We hebben tussen de koeien gelopen en gezien dat er met voeding nog veel te doen is. Het was een enerverende dag waar we veel gezien en geleerd hebben van de Keniaanse manier van werken en leven.

Dinsdag 23 juni
Om 9 uur kwamen we aan bij het hotel en zijn gestart met de evaluatie van het bestaande strategische plan 2012 – 2015. Na anderhalf uur hadden we pas het eerste onderdeel (van de 30) besproken. We hebben in die anderhalf uur wel gelijk de planning van de kwartaalovereenkomsten van de board op zijn kop gezet. We hebben geadviseerd om in de maand na afloop van ieder kwartaal de opgestelde kwartaalcijfers te gaan bespreken. Voor ons heel logisch maar voordat zij het doorhadden en wilden accepteren waren we een uur verder. Wel een goede verbetering die ze gaan opvolgen in ieder geval.
Na de theepauze hebben we het tempo op kunnen voeren en waren we voor de lunch klaar met de evaluatie van het verleden. Eigenlijk gewoon volgens schema. Na de lunch hebben we eerst een inventarisatie gemaakt van de nieuwe ideeën die met de hele board besproken moeten worden. Hier zijn elf punten uit naar voren gekomen die we eerst in volgorde van belangrijkheid hebben gezet. Dit zijn wensen die de board heeft voor de komende drie jaar die verwerkt gaan worden in het strategisch plan 2016 -2018.
De hele middag hebben we fel gediscussieerd over het stijgen van de melkproductie, zelf verbouwen van hooi, een eigen voor voerfabriek en het inkopen van eigen sperma voor de leden. We hebben in ieder geval  goede actiepunten kunnen benoemen.

Woensdag 24 juni
We zijn direct verder gegaan met de rest van de elf punten. Zaken als het gaan verkopen van bronwater, het opstarten van een benzinepomp, het opleiden van de board, voorlichting van de boeren etc. kwamen allemaal voorbij. Leuke en vooral verhitte discussies waarbij bijna alle leden deelnamen.
Op onze vraag of het water wat ze willen verkopen wel eens door een laboratorium is onderzocht, werd helaas negatief geantwoord. We hebben geadviseerd dit echt eerst te gaan doen en vervolgens een businessplan te schrijven voor dat onderdeel. Het is namelijk volledig onbekend wat het vullen van flesjes water gaat kosten, laat staan opbrengen.  Tevens hebben we met klem geadviseerd eerst te zorgen voor voldoende water voor hun eigen koeien om zo de gewenste melkstijging te gaan genereren. Een deel van de leden woont namelijk in zeer droog gebied en hebben tekort water voor de koeien. Dat koeien vooral lucht, voeding en water nodig hebben, leek voor sommigen helaas echt een verrassing. Het voelt goed om deze tips te kunnen geven.
Na de lunch zijn we gestart met de SWOT analyse. We hebben de board in drie groepen uiteen gestuurd na een goede instructie door Daniel. Ze hebben een half uur enorm hard gewerkt en kwamen met zeer goede punten terug. Deze hebben we gezamenlijk via de beamer bij elkaar gevoegd nadat elke groep hun punten hadden gepresenteerd. Hieruit is een uitstekende SWOT naar voren gekomen. Missie geslaagd.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org