Kwaliteit is winst

09-01-2014 Competenties, resultaatdoelstellingen, kpi's (key performance indicators): ook koffiecooperatie Ankole is hier druk mee in de weer. Charlotte Dunlop ging voor Agriterra eind 2013 naar Oeganda om het management van Ankole te assisteren bij het vormgeven van het personeelsbeleid.

“De algemeen directeur, John Nuwagaba, van Ankole (ACPCU) is een inspirerende man en heeft met de mensen om hem heen een professionele en onafhankelijke organisatie weggezet. Dat is best bijzonder in dit land!” Charlotte, die HR adviseur is bij de Rabobank, vertelt: in vijf jaar tijd is het aantal personeelsleden bij Ankole gegroeid van 3 naar 30 medewerkers.”  Ze noemt de gevleugelde uitspraak van John, “ Quality is profit”, waar eigenlijk alles mee kan worden samengevat.

ACPCU is een centrale organisatie met daaronder 16 verzamelpunten in het zuidwesten van Oeganda. Ze koopt de koffie op om die vervolgens nationaal en internationaal te verhandelen binnen de biologische en fairtrade-certificering. Daarom bewaakt de centrale organisatie uiterst zorgvuldig de kwaliteit van de koffiebonen. Ook verzorgt ACPCU instructies en trainingen. De werkzaamheden van de personeelsleden zijn dus divers.

De koffieclub heeft al een personeelsbeleid en er zijn ook functiebeschrijvingen. Volgens Charlotte vormen deze een goede basis voor het voeren van beoordelingsgesprekken. Het is de bedoeling om een cyclus op te starten: een planningsgesprek, een functioneringsgesprek, gevolgd door een beoordelingsgesprek. Het management houdt zo zicht op de kwaliteit van het personeel en kan zo nodig laten bijscholen. Het personeel weet zo wat er van hen verwacht wordt en wat ieders verantwoordelijkheid is. ACPCU heeft aangegeven om de cyclus voorlopig per kwartaal te willen hanteren.

Charlotte: “Wat opviel, is dat er intern nauwelijks informatie over de personeelsleden was vastgelegd. Ook was de informatie van tijdelijke krachten vermengd met die van vaste krachten. Dit moet anders. Al met al is het opzetten en implementeren van een formele gesprekscyclus helemaal nieuw voor hen.” Charlotte ontwikkelde een beoordelingsformulier met een handleiding. “John Nuwagaba gaat leren om te delegeren en zich op de hoofdlijnen te richten. Door de groei van de organisatie moet hij meer afstand nemen.”

Dit jaar is John op werkbezoek geweest in Nederland. Vertelde hij daar nog iets over? Charlotte: “Hij raakte niet uitgepraat over het Openluchtmuseum! Hij vond het geweldig om te zien hoe de boeren vroeger in Nederland ook met primitieve middelen het land bewerkten.”

Charlotte is uitgenodigd om over een half jaar Ankole weer te bezoeken en de vorderingen in het personeelsbeleid te beoordelen. Haar eerste bezoek aan Afrika was voor haar een geweldige ervaring dus waarschijnlijk hoeft ze daar niet lang over na te denken…

 

Susan van der Riet
Agriterra nieuwsredactie


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org