Manager koffiecooperatie PODA (Sumatra) op bezoek in Nederland

01-11-2014 Samuel Sihombing, de manager van een van de klanten van team boergenoteerde bedrijven in Indonesie, koffiecooperatie PODA op Sumatra, heeft een bezoek aan Nederland gebracht. Dankzij bemiddeling van agribusiness advisor Agnes Janszen mocht hij namelijk deelnemen aan het Export Coaching Programma (ECP) van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden). Omdat hij nog een paar dagen tijd over had om zich te verdiepen in de Nederlandse koffiebusiness, heeft relatiebeheerder Richard van der Maden met hulp van de (koffie)kennis(sen) van collega Jose Levelink een kort programma voor hem samengesteld. Richard was zelf ten tijde van het bezoek in Indonesie, maar Agripooler Peter Engelen, die eerder PODA op Sumatra bezocht, was bereid om Samuel tijdens zijn bezoeken te begeleiden. Hierna volgt zijn verslag.

Vanochtend zijn we om 10.00 uur gestart met een bezoek aan Agriterra. Door José Levelink en Marjon van den Bos werden we bijgepraat over Agriterra. Daarnaast stond de relatie met PODA centraal. Wat zijn de ontwikkelingen binnen de coöperatie en hoe gaat het met de koffie in zijn algemeen. De volgende afspraak was met een studente die een stageplaats zoekt voor 20 weken. Volgens Samuel heeft PODA steun nodig bij het maken van een marketingplan, het opzetten van een goede ledenadministratie en de financiële administratie. De ledenadministratie zou ook informatie moet bevatten over de ontwikkeling van het de bedrijf bij de leden. 

Peeze
Peeze is een koffiebrander in Arnhem. Door de heer Timmo Terpstra van Peeze zijn we hartelijk ontvangen. In de experience ruimte proeven we ons eerste kopje koffie. Het enthousiaste verhaal van Terpstra heeft een rode draad en dat is kwaliteit. Peeze bedient ook de markt die iets meer wil betalen voor een goed product. Door het productieproces te doorlopen wordt het duidelijk dat de koffiebonen van een gelijke vorm moeten zijn. Dat verontreinigingen als steentjes, brokjes grond of metaal het proces negatief beïnvloeden. Terpstra pleit er voor om de verwerking na de oogst meteen bij de coöperatie te laten plaats vinden. De kleine boeren verwerken de bessen onder verschillende omstandigheden waardoor bij het aanleveren van de bonen er al een groot verschillen in de partijen kan zitten. Grotere plantages hebben een voordeel ten opzichte van de coöperatie met kleine boeren omdat zij het proces beter monitoren. Terpstra houdt ook een pleidooi voor het trainen van de boeren. Vooral een bewustwording met betrekking tot wat er met de koffiebonen gebeurd na de verkoop. Vraag boeren om een cupping sessie bij te wonen zodat er meer begrip komt voor het eindproduct. Van bes tot kopje koffie is een ingewikkeld proces waar vele mensen bij betrokken zijn. Kennis en passie voor het product zijn de drijfveren om een heerlijke koffie te maken. Bij Peeze hebben ze dat wel voor elkaar.

Douque
Het eerste bezoek van de tweede dag is bij Douque te Amstelveen. We worden ontvangen door Gert Jan Kos en Frank Kraaijkamp. Douque zit in de keten tussen de exporteur en de koffiebrander in. Douque richt zich op het segment van de markt dat voor kwaliteit gaat. De kleinere branderijen die in de niche markten werken bedient zij vooral. Ook kan zij het prijsrisico voor de koffiebrander afdekken. In het gesprek komen uitgebreid de keurmerken aan de orde. Het advies aan PODA is om te beginnen met organic. Andere keurmerken als UTZ of Fair Trade zou ook kunnen. De vraag is welk keurmerk past bij de coöperatie?

Greencof
De heer Leon Zaal verwelkomt ons hartelijk in het centrum van Hoorn. Vanuit een prachtig oud pand drijft hij handel. Greencof koopt alleen koffie uit Indonesië. Hierbij wordt samengewerkt met een aantal exporteurs. Van verschillende eilanden wordt de koffie betrokken. In de bespreking wordt duidelijk dat een vertrouwensrelatie tussen exporteur en handelaar van groot belang is. Indonesië blinkt niet altijd uit in het verschaffen van dit vertrouwen. Een constante kwaliteit, de juiste informatie en het nakomen van de prijsafspraken zijn de basis regels. Greencof is geïnteresseerd in exportwaardige koffie. PODA mag dus altijd bellen. Voorwaarde is wel dat er de benodigde certificaten bij aanwezig zijn. Een of meerdere keurmerken zijn een vereiste. In het gesprek wordt nogmaals duidelijk dat de keten van koffie complex in elkaar zit. Ketenintegratie lijkt interessant maar bij de integratie moet men wel de juiste kennis en netwerk bezitten. 

Daarnhouwer & Co
Bij Daarnhouwer in Zaandam worden we ontvangen door René Strik en Rutger van Otterlo. Evenals verschillende andere bedrijven in de koffiesector is Daarnhouwer al ruim 100 jaar actief in de handel van koffie. Naast koffie verhandelen ze cacao en hazelnoot. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, USA en Medan (Indonesië). In Indonesië hebben ze een eigen opslagruimte voor de koffie. Daarnhouwer koopt alleen koffie die export klaar is. Ze onderhouden relaties met exporteurs die de koffie voor hun drogen, sorteren en verpakken. De wisselende kwaliteit van de koffie uit Sumatra blijft een groot aandachtspunt. De keurmerken komen die Daarnhouwer van belang vinden zijn FTO en Rainforest. Het laatste keurmerk is vooral voor de Amerikaanse markt van belang. Daarnhouwer kan in de toekomst PODA ondersteunen bij het vinden van de juiste exporteurs.

Trabocca
Onze ontmoeting met Sander Reuderink (handelaar) vindt plaats op de bovenste verdieping van hun kantoorpand naast het centraal station in Amsterdam. Terwijl er eerst koffie gezet wordt genieten wij van het uitzicht over het IJ. Reuderink is juist terug uit Sumatra. Zijn beeld van de koffie in Sumatra is dat de kwaliteit veel beter kan. Sumatra heeft een vochtig klimaat en dat is een nadeel. Het klimaat verander je niet. Echter in de bewerking van de koffie is nog veel te verbeteren. Boeren zouden alleen rode bessen moeten plukken, de machines beter moeten schoon maken en de processen identiek laten verlopen. De boeren kunnen getraind worden maar je kunt ook kiezen om de boeren alleen rode bessen te laten leveren en als coöperatie het totale verwerkingsproces voor je rekening te nemen. Trabocca gaat voor de topkwaliteit. Ze doen voornamelijk zaken met Ethiopië. De bonen die Samuel meegenomen heeft worden op het eerste gezicht positief beoordeeld. Sander laat de bonen verder verwerken en geeft per e mail zijn visie op de kwaliteit.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org