Melkveehouders terug in Indonesie (2):

20-10-2014 De afgelopen 3 weken zijn we druk bezig geweest met analyseren van bedrijven en het trainen van lokale melkveehouders in Indonesie. De eerste dag op een bedrijf bestond uit een uitgebreide analyse middels het 'Farm Compass'. Volgens een gestructureerd programma komen de sterke en zwakke punten van het bedrijf in beeld. De tweede dag trainden we vervolgens op dit eerste bedrijf een groep van circa 30 boeren uit de buurt. De lessen bestonden altijd uit een theorie en praktijkles. De belangrijkste 'Quick wins' die uit de analyse naar voren kwamen, stonden centraal. Voermanagement en algemene hygiene kwamen hier eigenlijk altijd in voor.

Zoals reeds vermeld in de vorige blog, hebben we ook boeren van vorig jaar bezocht. De wijze waarop de adviezen van vorig jaar zijn opgevolgd, varieerde nogal. In de meeste gevallen waren we aangenaam verrast omdat de koeien en de stallen er duidelijk beter uitzagen. Er waren bijvoorbeeld waterbakken geïnstalleerd, het voeren was beter op orde en de hygiëne was sterk verbeterd.  Aandachtspunten zijn nog altijd het kiemgetal en mastitis. De wijze van melken, maar ook het reinigen van het materiaal met enkel koud water, maken het erg lastig dit onder controle te krijgen. Boeren die overgaan op rvs en met heet water reinigen, weten het kiemgetal behoorlijk te drukken. Van het feit dat je beter eerst kunt optimaliseren alvorens aan uitbreiding te denken, waren de meeste boeren wel overtuigd.

Over belangstelling van de media hadden we niet te klagen. We zijn zelfs bij de redactie van de grootste nationale Indonesische krant geweest. Ook een Nederlandse journalist van Trouw heeft een aantal dagen met ons meegelopen. Daar zal binnenkort een artikel over verschijnen (weekendkatern 25 oktober).

Zij zijn erg belangrijk in de verdere strategie van het F2F‑programma. Deze voorlopers zullen hun kennis moeten verspreiden in hun omgeving zodat het als een olievlek werkt. Aan het enthousiasme van deze mensen zal het niet liggen. Door kleine wijzigingen in de bedrijfsvoering waren er al grote (financiële) voordelen behaald. Ook hier dient zich een belangrijk aandachtspunt aan; gebrekkige administratie maakt het meten van financiële vooruitgang moeilijk. Enkele boerencoöperaties faciliteren daarom eveneens financiële trainingen. 

Terug in Nederland kunnen we voldaan terugkijken op een onvergetelijke ervaring, waarbij vooral de gastvrije ontvangst bij onze collega-boeren grote indruk heeft gemaakt.

Benieuwd naar de eerste blog? Lees hem hier!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org