Mirjam biedt vervolgadvies voor Rucodia

04-09-2014 Mirjam Smits van Flynth was van 25 augustus tot 1 september 2014 voor de tweede keer op adviesreis bij Rucodia, een cooperatie van tweeduizend zonnebloemboeren in het zuiden van Tanzania.

Mirjam’s opdracht was om samen met Abel Minja van het Tanzaniaanse boekhoudkantoor EVK, de boekhoudingsprocedures bij Rucodia door te lichten en te verbeteren. Daarnaast heeft Mirjam aan het businessplan en de kasstroom gewerkt. Verder heeft ze kengetallen opgesteld waarmee het management en het bestuur de bedrijfsresultaten gemakkelijker inzichtelijk kunnen maken. Hierdoor wordt het voor Rucodia eenvoudiger om – indien nodig – bij te sturen.

Mirjam merkt op dat het systematisch bijhouden en tijdig posten van alle transacties nog geen automatisme is bij Rucodia. Ze vertelt dat het – gezien het korte tijdsbestek van een week – ook moeilijk is om hier écht slagen in te maken. Maar HAS-student Nick Hogervorst - die via Agriterra de komende vier maanden stage loopt bij Rucodia - zal wel aan die noodzakelijke routine kunnen bijdragen. Zo kan Rucodia ook hierin vooruitgang boeken. 

“Het is erg prettig om voor de tweede keer bij Rucodia over de vloer te komen; je bent al enigszins bekend met de omgeving, het bedrijf en de mensen, waardoor je sneller de cijfers boven tafel krijgt en die kan bespreken,” aldus Mirjam. Maar klaar is Mirjam zeker nog niet. “Er is nog veel werk aan de winkel want de werkelijke situatie is ingewikkelder dan een businessplan en de kasstroom van papier”.

Alex Danissen, Agriterra Agribusiness Advisor Tanzania


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org