Na hard werken kun je trots zijn

23-12-2015 Ilse Verhoijsen schreef een blog over haar adviesreis naar Nepal. Ze gaf daar twee keer een Record Keeping Training.

Na het afronden van de training in Hetauda ben ik samen met Trijan Singh (de Nepalese co-facilitator van de training) op pad gegaan naar de federatie van landbouwcoöperaties in Dhading, waar we dezelfde training zullen geven. Maar eerst gingen we nog op bezoek bij de coöperatie van de voorzitter van Makwanpur. We bezochten twee boerderijen waar zowel tomaten (in een kas!) en chilipepers worden geteeld. Daarnaast heb ik nog een vlugge blik in een legkippenstal geworpen. Ontzettend leuk om te zien en te horen dat twee jonge (!) boeren uit deze coöperatie tien maanden naar Israël zijn geweest om daar meer te leren over het telen van tomaten en hoe ze om moeten gaan met de hitte. En natuurlijk moesten we bij de voorzitter een kopje thee komen drinken. Na een korte trip door de bergen kwamen Trijan en ik aan in Dhading: het district waar de tweede workshop plaatsvond.

De eerste dag van de workshop die ik zelf, samen met Trijan, moest geven! Het was toch wel een beetje spannend: een groep (jonge en ambitieuze) boeren die grote afstanden afleggen om een workshop te volgen. Maar toen we eenmaal van start waren, had ik de smaak te pakken! Wat een leuke groep: super geïnteresseerd en ambitieus. Daarnaast was deze groep divers: jong en iets ouder, mannen maar ook vrouwen. Ook deze groep was heel geïnteresseerd in het agrarisch bedrijf van ons thuis! Op de tweede dag kwam er het verzoek of we de laatste dag eerder konden stoppen, zodat iedereen voldoende tijd had om naar huis te reizen in verband met de brandstofcrisis. Daar stond wel tegenover dat ze de tweede dag langer door wilden gaan! Geen enkel probleem! Nadat we een uurtje extra door zijn gegaan, kwam de trommel aan bod en werd er gezongen en gedanst. Ontzettend leuk om te zien dat muziek en dansen mensen dichter bij elkaar brengt en ook nog eens voor een hoop gezelligheid zorgt!

Ook hier hebben ze de laatste dag allemaal een diploma gekregen. En trots dat iedereen was! Het waren drie leerzame, gezellige, interessante maar ook intensieve dagen.

Conclusie
Het was ontzettend spannend en uitdagend om uiteindelijk de workshop helemaal alleen te geven. Maar woooww! Super leuk om te doen en het geeft zoveel energie als je andere mensen kunt helpen met de kennis en ervaringen die je zelf hebt.


Ilse Verhoijsen

Relatiemanager ABN AMRO
Agrarisch ondernemer
Vice-voorzitter LAJK


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org