Op bezoek bij de Eerste Minister

17-07-2014 Woensdag 16 juli heeft Henk een bezoek aan Kigali gebracht en ook de eerste minister ontmoet.

We vertrekken vroeg naar Kigali. Deze dag staat in het teken van gesprekken over de bodem. Het is twee uur rijden naar Kigali en onderweg stoppen we even bij de plaats waar ik in september een foto van een vrouw met 50 stenen op haar hoofd heb gemaakt. Ik heb de foto bij me en wil haar die geven. Ze is er niet, maar de dorpelingen herkennen haar van de foto. Ik spreek af dat ik op de terugweg de foto zal geven.

In Kigali ontmoeten we als eerste Teddy Muffels, van de Nederlandse landbouwraad in Rwanda. We bespreken de voortgang van het chipsproject en de noodzaak van bodemanalyses voor een goede bemesting.

Dan gaan we naar het IFDC, de organisatie die zich met bemesting in Afrika bezighoudt. Zij hebben onlangs 3000 bodemmonsters genomen in Rwanda en de bodemkaart is net klaar. Het beeld wat ik had, wordt bevestigd door die kaart. Er zijn grote verschillen in de bodemsamenstelling. De vulkanische grond bij Musanze blijkt helemaal niet zo vruchtbaar te zijn. Het "ijzeren" advies van 300 kg 17.17.17 NPK (een kunstmestsoort) moet drastisch worden bijgesteld. Ook bekalking is hard nodig. We discussiëren over het nieuwe bemestingsadvies en zijn het helemaal eens! 

Vervolgens staat de afspraak met de vicepresident op het programma. De man die dat voor ons geregeld heeft belt en zegt dat het waarschijnlijk niet doorgaat. Ik verzeker hem dat het wel erg belangrijk is. Hij gaat het nog een keer vragen. Als Joseph en ik lunchen, belt hij weer, het lukt vandaag niet. Kan ik morgen komen? Nee, dat lukt niet, want morgen zit ik in Musanze. Joseph zegt dat het heel ongebruikelijk is om te weigeren. Net als we het terrein van een winkelcentrum oprijden om wat spullen voor de chipsfabriek te kopen, belt hij weer. De vice-president heeft toch tijd. Of we onmiddellijk naar zijn kantoor willen komen. We praten een uur over pootgoed, chips en bodemonderzoek. Hij luister naar de problemen over de toelating van pootgoed en maakt een afspraak voor mij met de directeur generaal van RAB (het Landbouwonderzoek). Vrijdag zal ik hem ontmoeten.

Wel leuk om zo met de verantwoordelijke personen te spreken over de problemen die hier spelen. Nu heb ik voordeel van de vorige keren dat ik hier geweest ben. 

Door de files is de stad, rijden we pas om 20.00 uur de stad uit. Nu nog twee uur in de auto. Ik ben benieuwd of we de vrouw van de foto nog zien.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org