Paddenstoelen groeien goed in Ninh Binh

18-04-2014 Carl Jansen (Agriterra) bezoekt de Ninh Binh Cooperative Alliance in het noorden van Vietnam. Het doel is om duidelijk te krijgen of de federatie vooruitgang weet te boeken in de opbouw van de paddestoelensector en of daarmee voldoende boeren bereikt worden.

In Ninh Binh werkt Agriterra met de Ninh Binh Cooperative Alliance, die daar de paddenstoelen sector versterkt.  Ninh Binh ligt op 2 uur rijden van het drukke Hanoi, in de vlakte van de Rode Rivier, met uitgestrekte rijstvelden, soms een eendenvijver en af en toe een dorpje, met onverwacht, vaak een katholieke kerk. NBCA geeft  technische training en stimuleert boeren om samen te werken in groepen en coöperaties. De boeren hebben weinig grond en rijst, pinda’s of varkens leveren te weinig op om een redelijk inkomen te halen. Met intensieve paddestoelenteelt, waarvoor alleen een goedkoop te bouwen schuur nodig is, lukt dit dan wel. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als in Nederland waar boeren op de arme zandgronden van  de Veluwe, Brabant ooit voor intensieve veeteelt kozen en de boeren rond Horst voor paddenstoelenteelt.

Vandaag bezoeken we Mr Nguyen Van Quang. Hij was  een arme boer, groeide op als wees en zorgde als oudste voor zijn 3 broers en zussen. Nu heeft hij een gezin met 4 kinderen. We lopen langs de vijver met eenden en het varkenshok naar zijn paddenstoelenschuur. De laatste jaren is er veel verbeterd. Meneer Nguyen heeft stukje bij beetje z’n bedrijf uit kunnen breiden: hij heeft zijn schuur vergroot en zelfs een tweede gebouwd. Hij teelt al 15 jaar paddenstoelen en produceert 5 soorten. Dit zijn de oesterzwam, de cat ear (Judas oor), de Lipid, de stro mushroom en de Linh Zhi. De meeste worden in de koele wintertijd geteeld. In de schuur hangen lange rijen met plastic zakken in strengen naaste elkaar. 5-8 zakken boven elkaar en dat in rijen van 50-100 lang. Uit de zijkanten groeien de witte of bruin-gele paddenstoelen. In die zakken zit zaagsel, van rubber of van acacia bomen, versterkt met kalk, kunstmest en maismeel. Het recept is per paddenstoel en teler verschillend. De zakken worden door vrouwen, gezellig in een kring zittend, gevuld. Soms gebruiken ze een machine. Dat gaat veel efficiënter. Daarna worden ze in een stoomkamer verhit en gesteriliseerd. De boeren in de coöperatie investeren samen in de aanschaf van zaagsel en in de sterilisator. De teelt doet ieder individueel thuis. De verkoop doen ze dan weer samen. Ze verkopen verse paddenstoelen, maar als ze die niet goed kwijt kunnen, drogen ze deze.

Wat vermarkting betreft, zijn er wel wat slagen te slaan. Een enkeling heeft een vaste afnemer en werkt op contract. Verder verkopen ze, als ze product hebben, aan de beschikbare handelaren. Het is niet zo dat boeren van te voren weten wat een handelaar wil en hoeveel en dat er van te voren prijsafspraken worden gemaakt. Ze zijn dus vaak een speelbal van afnemers en de markt. Hier ligt voor Ninh Binh Cooperative Alliance een belangrijke rol.

Een mooi bezoek, afgesloten met de buren, die nu ook enthousiaste telers zijn, in de huiskamerrond zittend aan de mooie houten tafel met thee in kleine kopjes, getrokken van Ling Zhi paddenstoelen. Erg goed voor de bloeddruk schijnt. Als afscheid nog een welgemeende toost met rijstwijn.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org