Piepers in Rwanda, de vierde dag

18-03-2015 Grote verschillen in onder andere niveau, landbouwareaal en werkwijze. Dat is wat akkerbouwer Henk Scheele constateert als hij verschillende aardappelcooperaties in Rwanda bezoekt. Samen met Geke Appeldoorn (Agriterra) en Liesbeth Versluijs is hij in Rwanda om een ondersteuningstraject met FECOPPORWA, een federatie van aardappelcooperaties, op te starten. Hij bezoekt cooperaties die onderdeel zijn van de centrale cooperatie. Inmiddels heeft hij al vier cooperaties bezocht, gesproken en onderzocht. Over zijn vierde dag schrijft Henk:

Vandaag staan weer twee coöperaties op het programma, Liesbeth Versluijs gaat deze keer mee. De eerste coöperatie die we bezoeken is erg arm. De leden hebben gezamenlijk 1 ha. Ze registreren nog niets en zijn bijzonder blij met onze komst. Beter pootgoed, goede toegang tot de markt, dat zijn hun speerpunten. Ze willen graag leren van collega’s uit Nederland. Ook een aardappelopslag is een grote wens. We discussiëren over teeltmethodes en gaan weer verder naar de volgende coöperatie.

De boeren van deze coöperatie zijn veel verder. Ze hebben gezamenlijk 14 ha aan een stuk. In het midden van het perceel staat een uitkijktoren. We vergaderen op het uitkijkplatform. Dan gaat het regenen en moeten we uitwijken naar de woonkamer van een van de leden. Omdat de prijs van mais erg laag is, dient de woonkamer als tijdelijke opslag en staat vol met zakken mais. Aan het plafond hangen slingers met mais. De aardappelen worden deze week gepoot en ook hier discussiëren we over grond en bemesting. Al discussiërend blijkt het niveau hier veel hoger te liggen. We besluiten een bemestingsproef aan te leggen. De volgende groep Nederlandse akkerbouwers die straks landen op Kigali gaan hiermee aan de slag.

 

Henk Scheele, vanuit Oeganda


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org