Start van het digitale tijdperk onder varkensboeren in China

08-05-2014 De varkens in Yunnan, China, liggen er al een stuk beter bij dan een half jaar geleden. Er komt minder diarree voor en het ontwormen gaat beter. Het kraamhok waar biggetjes bij de zeug liggen, wordt meer bijgevoerd en andere maatregelen rond hygiene en verzorging werpen voorzichtig hun vruchten af. Dit constateert Hans Donkers, lid van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en biologische varkensboer met zorgboerderij in Uden, op zijn derde adviesreis naar de Chinese provincie Yunnan. Nou is het tijd om het merken van de zeugen en een management programma te introduceren.

Het gaat hier om zogenaamde small ear pigs, oftewel kleine oren varkens, een zwart lokaal ras dat lijkt op het Vietnamese hangbuikzwijn. Bij Hans vorige bezoek heeft hij de varkensboeren uitgelegd dat voor een effectief fokprogramma een computer systeem nodig is waarmee je varkens kunt volgen. Hij had al genummerde oormerken meegenomen om de boeren te laten oefenen. Het aanbrengen van de merken blijkt moeilijk te zijn. Vaak zitten ze te veel aan de rand. Hans laat zien dat ze in de bal van het oor aangebracht moeten worden, het liefst als de varkens 6 tot 7 maanden oud zijn. Dan zijn de oren nog niet zo dik.

De invoering van een fokprogramma, daar hoort uiteraard goede software bij. Hans legt de werkwijze van het Porcitec – Agritec Sofware – programma uit: een van oorsprong Spaans programma, in het Chinees vertaald en aangepast voor boerenbedrijven in China. Met deze software kan elk bedrijf binnen de coöperatie individueel gevolgd en geanalyseerd worden. Hiermee hebben de boeren een handvat voor het nemen van beslissingen voor een betere zeugen selectie en kunnen ze veel beter zien hoe bedrijfsresultaten verlopen.

Hans vertelt over zeugen kaarten als belangrijke input voor selectie van zeugen met als voorbeeld de kaarten zoals Hans ze op zijn eigen bedrijf gebruikt. De kaart geeft een beeld van de verwachtte werpdatum, uitval van de biggen, herinneringen over voeding, verzorging e.d., aantal overgelegde biggen, speendatum, aantal gespeende biggen en de gemiddelde resultaten van de zeug. Ook laat hij zien hoe de boer met een kalender houvast heeft over de ontwikkeling van zijn zeugen; iedere zeug heeft een nummer op een tijdpad zodat je gemakkelijk kunt zien welke werkzaamheden wanneer moeten gebeuren. Nog een instrument is de Performance Analysis Summary die een overzicht geeft over alle zeugen in het bedrijf: elke maand kun je een uitdraai maken over prestaties en over 12 maanden heb je dan een gemiddeld jaarresultaat.  

Tijdens zijn acht dagen in Yunnan, heeft Hans heel wat oud/nieuwjaarvieringen meegemaakt aangezien de diverse etnische groepen op verschillende dagen dit feest vieren. Bijzonder om mee te maken. Aan het einde van het werkbezoek probeert meneer Yang, voorzitter van de Man’an varkens coöperatie, Hans langer in China te houden om de nodige follow-up activiteiten op te pakken. Maar deze zijn door Hans duidelijk omschreven, zodat de organisatie daar zelf goed verder opvolging aan kan geven.  

 

Robert Sillevis
Agriterra nieuwsredactie


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org