Toeval?

01-07-2014 In Rwanda is plastic verboden, alles wordt in papieren zakken verpakt. Hoe moet dat dan met de chips? Deze vraag hield Henk Scheele het afgelopen jaar druk bezig. Het eerste biologisch afbreekbare plastic dat hij meenam naar Rwanda, was niet doorzichtig en werd daarom afgewezen door de chipsmakers van Imbaraga. Henk ging verder met het zoeken naar en uitproberen van biodegradable plastic, maar vaak was het te poreus waardoor de chips niet lang bewaard konden worden. Uit het volgende verhaal van Henk blijkt hoe soms toch alle eindjes bij elkaar komen ...

Een grappige toevalligheid: ik was gisteren in Amsterdam om kennis op te doen over biologisch afbreekbare plastics. Het probleem van chipszakken in Rwanda was ingezet als case bij een groep van producenten van biobased plastics en papier en karton. Er zou na mijn presentatie een brainstormsessie plaatsvinden om een oplossing te vinden. Het bleek dat een van de aanwezigen gevraagd was om een bioplasticfabriek op te zetten in Rwanda! En het mooiste was dat de grondstof (aardappelzetmeel) die hij daar kan gebruiken, afkomstig gaat zijn van een nieuw te vestigen chipsfabriek. Toeval?

Ik heb nu in ieder geval wel een oplossing voor bioplastic, maar tegen redelijk hoge kosten. Dit is een plastic gebaseerd op cellulose. Als er een fabriek in Rwanda gaat komen, dan zakken de kosten hopelijk wel. Dit wordt dan een plastic gebaseerd op aardappelzetmeel, wat voor Rwanda natuurlijk perfect is. De directeur van die fabriek komt binnenkort een kopje koffie drinken.


Henk Scheele


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org