Van chips naar ezels en toerisme

14-07-2014 Aardappelboer Henk Scheele is deze dagen in Rwanda en Congo. Eerst was hij in Goma in Congo om een bijdrage te leveren aan de inmiddels alom bekende Aardappeldagen van het Grote Merengebied. Nu is hij verder gereisd naar Rwanda om de boeren daar verder te helpen met de productie van hun eigen chips. Dat Henk Scheele multi-inzetbaar is, blijkt wel uit onderstaande blog:

Vandaag begint de dag met een bespreking met Denys, het hoofd van Imbaraga Noord, een landbouworganisatie vergelijkbaar met LTO in Nederland. We maken een programma voor deze week. De marketing en verkoop van chips loopt nog niet als gewenst, vooral logistiek is een probleem. Imbaraga wil de chipsproductie privatiseren, Fatima en Jose mogen voor eigen rekening chips gaan bakken in de keuken van Imbaraga. Imbaraga blijft hen wel ondersteunen.

Naast het vinden van oplossingen voor de problemen in het chipsproject, is het bodemgebruik een onderwerp deze week. Het is me opgevallen dat de adviezen voor bemesting in beton gegoten zijn. Deze zijn onafhankelijk van het gebruik van dierlijke mest en de bodemsoort. In februari heb ik hier wat grondmonsters genomen. Hieruit bleek dat er grote verschillen zijn in de bodemvruchtbaarheid. Het bemestingsadvies moet hier op afgestemd worden. Je moet dan wel weten wat er in de grond zit. Het blijkt vrijwel onmogelijk te zijn om hier grondmonsters te laten onderzoeken.

Ik zit op het terras van hotel Muhabura in Musanze hierover na te denken, als een jongeman vraagt of hij erbij kan komen zitten. We raken in gesprek. Hij blijkt in Musanze te zijn om de mogelijkheden voor toerisme verder uit te werken. Toeristen komen nu alleen voor de gorilla's en zijn na 1 à 2 dagen weer weg. Ik suggereer om 10 ezels in te zetten voor ezeltochten. De omgeving is hier prachtig, maar moeilijk bereikbaar. Met een ezel kom je overal. Je kunt het uitbreiden met een lunch en makkelijk 50 dollar per persoon vragen. Dat is 500 dollar per dag. Met een dagloon van 1 dollar per dag is dat een vermogen.

Ezels zijn hier onbekend, maar ze zouden hier heel veel zwaar werk van de vrouwen kunnen overnemen. Als ze geïntroduceerd worden voor de toeristen, komen ze misschien vanzelf beschikbaar voor de boeren. De man is erg enthousiast. Hij heeft een afspraak met de premier op woensdag en zal dit project zeker meenemen. Ik vraag hem om bij de premier ook aandacht te vragen voor de mogelijkheden voor grondonderzoek. Deze materie vindt hij te gecompliceerd en hij vraagt of ik dit zelf aan de premier wil vragen. Stomverbaasd stem ik in. Na twee telefoontjes staat de afspraak vast. Woensdag heb ik overleg met de premier over het opzetten van een grondonderzoekslaboratorium in Rwanda!

Na de lunch gaan Eveline en ik boeren bezoeken in de regio. Eveline praat met de boerin over de rol van de vrouw in het bedrijf en ik ga met de boer het land in. We bespreken de bemestingstrategie en nemen grondmonsters. Als het te donker wordt keren we terug naar het hotel, morgen verder.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org