Veel discussies en kippenvel

29-09-2015 Vandaag is Taco Hoekstra, lokale bedrijfsadviseur van Agriterra bij de training aanwezig. Hij is verrast dat iedereen op tijd is en dat is ook een mooie indicatie dat de deelnemers de training leuk vinden. Ze zijn niet gewend aan een interactieve workshop waarin ze zelf aan de slag gaan met flip-charts en post-its, maar deze methoden zorgen voor een heel actieve houding.

Na de samenvatting van de vorige dag, waarbij de river code de meeste reacties oproept, gaan we prioriteiten stellen. Er zijn zeven onderwerpen genoemd waarover de boeren meer kennis en vaardigheden willen opdoen. We brengen ze terug naar drie stuks zodat het adviessysteem later behapbaar én betaalbaar wordt.

Met deze drie; ‘record keeping, entrepeneurship en new agricultural technologies’, gaan ze in in groepjes aan de slag. Het resultaat is een mooie presentatie van alle activiteiten en methodes die ze willen gaan uitvoeren. Forse discussie volgt over wat echt belangrijk is. Het is fijn dat Taco erbij is, omdat hij Manyakabi goed kent en scherpe vragen kan stellen.

Na de lunch neemt Clare, de manager van Manyakabi, een deel voor haar rekening. Het is de bedoeling dat zij deze workshop ook bij andere coöperaties gaat geven, dus ik laat haar oefenen. Ze is een persoonlijkheid die gemakkelijk voor de groep staat, dus dat moet wel gaan lukken op termijn.

De rest van de middag besteden we aan het bedenken van een organisatiestructuur voor het adviessysteem. Ik geef een Nederlands voorbeeld en aan de hand daarvan gaan drie groepen aan de slag. Het is interessant om de verschillen te zien tussen het bestuur, de staf-afdeling en de boeren zelf. Genoeg input voor het maken van het definitieve plan morgen.

De groep sluit de dag af met een verrassing. Ze geven me een ‘blessing’; ze wrijven hun handen warm en gooien deze warmte naar mij toe: kippenvel all over!

Nicole van Hoof


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org