Verbeteren interne organisatie PODA-cooperatie Sumatra (stageverslag)

13-07-2015 Eind februari vertrok ik voor mijn derdejaars stage van de opleiding Fair Trade Management naar Noord Sumatra om hier namens Agriterra de koffiecooperatie PODA te ondersteunen bij het verbeteren van de interne organisatie.

De coöperatie is van plan om om te beginnen met het direct exporteren van de koffie naar potentiele kopers in Nederland of Korea. Daarvoor moet er eerst worden gewerkt aan de interne organisatie van de coöperatie. Zo had de coöperatie geen internal control system, interne standaarden, geschreven procedures, en was er nog geen informatie beschikbaar over wie de leden van de coöperatie nu precies zijn.

We zijn twintig weken bezig geweest het ledenaantal te verhogen door boerengroepen langs te gaan om ze uitleg te geven over de coöperatie en haar doelen. We hebben uitleg gegeven over de waardeketen en hoe PODA wil proberen de waarde van de koffie voor de boeren te verhogen door de exporteur in Medan over te slaan. Enthousiaste boeren hebben zich aangemeld bij de coöperatie. Een database is gecreëerd, wat de eerste stap moet zijn richting transparantie en traceerbaarheid.

Verder heb ik gewerkt aan een internal control system (ICS). Momenteel hanteert PODA geen standaarden waaraan de boeren moeten voldoen om de koffie aan de coöperatie te verkopen. Er zijn nu interne standaarden vastgesteld waar de boeren en de coöperatie aan zullen moeten gaan voldoen en er zijn procedures voor alle werkactiviteiten van de coöperatie geschreven. Om te controleren of de boeren aan de standaarden voldoen zullen de boeren bezocht worden door veldwerkers. Dat de interne standaarden worden voldaan en de geschreven procedures worden gevolgd is belangrijk om de kwaliteit van de koffie te kunnen garanderen en de professionaliteit van de coöperatie te verhogen. Hiermee is het makkelijker om naar eventuele certificering toe te werken.

De volgende stap voor PODA is beginnen met het uitvoeren van de geschreven plannen aangaande de interne standaarden en de procedures. PODA kampt met te weinig financiële middelen en training en daarom is het beginnen met het uitvoeren van de ICS lastig. PODA voert een crowdfunding-actie op het nieuwe crowdfundingplatform van Agriterra om aankomend koffie seizoen de koffie van de boeren te kunnen opkopen, verwerken en exporteren en de ontwikkeling van de coöperatie te kunnen voortzetten.

Het waren twintig bijzonder interessante weken. Ik heb veel mogen leren op het vlak van internationale samenwerking, communicatie en de lokale zakelijke cultuur. Verder heb ik veel bevlogen mensen mogen ontmoeten en ben ik Agriterra dankbaar voor deze stage. Allerlaatst mijn grote dank aan Richard van der Maden en Agnes Janszen voor alle stagebegeleiding, input en ondersteuning.

Doris Kors
Student Fair Trade Management
Van Hall Larenstein
Sidikalang, 12 juli 2015


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org