Vers vanuit het veld

12-03-2015 Johan Slot, voorheen werkzaam bij ABN AMRO, is voor Agriterra ruim twee weken in Kenia. Reden van zijn reis is om een aantal bedrijfseconomische opdrachten bij verschillende cooperaties uit te voeren. Vanuit Kenia schrijft hij over de eerste dagen:

"Mijn naam is Johan Slot en ik heb 34 jaar voor ABN AMRO gewerkt, het meest op de Risk Management afdeling. De laatste tijd vooral als manager van de regio Noord Oost Nederland waar ik veel te maken had met kredietaanvragen uit de agrarische sector. Zelf ben ik geboren op een boerderij en uit dien hoofde kan ik me goed verplaatsen in die sector, de coöperaties en spreek ik hun taal. 

Dit is mijn eerste opdracht voor Agriterra en wat dat betreft is het voor mij allemaal nieuw. Ik ben zeer blij dat ik dit avontuur mag meemaken en hoop dat ik van waarde kan zijn voor de klanten van Agriterra.

Voor de tweede keer ben ik nou in Kenia. In 2010 was ik hier om samen met mijn familie onze dochter te bezoeken die voor Doctor to Doctor onderzoek heeft gedaan naar kanker bij kinderen.

Vrijdagavond lokale tijd om ca. 23.00 uur had ik mijn koffers, de reis is met een kleine vertraging (in Nederland) prima verlopen. De taxichauffeur hield zijn bordje op om mij te verwelkomen. Hotel en reis zijn prima door Agriterra geregeld.

Zaterdag en zondag bereidde ik me met Wilfred Chepkwony, plaatselijke bedrijfseconomisch adviseur van Agriterra, voor op de opdrachten. Bedoeling is om naar twee spaar- en krediet coöperaties te gaan. De een voor verbetering van de interne processen en de ander om te kijken naar kredieten in de problemen (komende uit de crisis in Nederland moet ik daar iets van weten).

Voorts gaan we naar een melkfabriek en een mais coöperatie, de een met forse uitbreidingsplannen, de ander met een werkkapitaal verzoek.

Maandag en dinsdag hebben we de eerste spaarcoöperatie bezocht, waar we zeer hartelijk werden ontvangen. Ik had twee foto's van 50 jaar geleden meegebracht, waarop mijn vader en moeder de koeien in het weiland aan het melken zijn, dat sprak hen zeer aan.

De spaarcoöperatie is klein, met negen personen, maar er staat wel een complete organisatie, met krediet beleid, functiebeschrijvingen, etc. Zelfs de jaarcijfers 2014 waren al klaar. Ik ben onder de indruk. Een vijftal medewerkers heb ik geïnterviewd, waarbij zij zeer open waren en ook moeilijke vragen als "wie is het minst druk" niet uit de weg gingen.

Ik moet het nog even laten bezinken, maar heb wel wat ideeën hoe het kredietproces wellicht wat efficiënter kan, zonder het kredietrisico uit het oog te verliezen. Maandag 23 maart gaan we het advies presenteren.

Het voelt alsof de Kenianen in de winning mood zijn, overal lachende gezichten en vriendelijke mensen. In de bouw lijkt het erg druk, overal komen nieuwe appartementen en winkelcentra. Nairobi is zeer druk, forensen hebben grote problemen om in en uit de stad te komen tijdens de spits, 2 uur heen en 2 uur terug lijkt heel gewoon voor hooguit 30 km. Sommige straten hebben wel wat gebreken, maar het geheel ziet er in de stad wel netjes uit. Onderweg van Nairobi naar Meru kom ik overal wegwerkzaamheden tegen. En ik zie veel agrarische bedrijvigheid (koffie, thee, tomaten, bananen, mais, ananas en niet te vergeten rijst). Ondanks dat er sprake is van het droge seizoen is er nog genoeg water voor de rijst. 

Morgen gaan we naar de melkfabriek. Wordt vervolgd!"


Johan Slot, vanuit Kenia


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org