Vietnam: aanloop voor een vliegende start

27-06-2015 Agriterra zet de komende jaren in op Vietnam als 1 van de 14 nieuw prioriteitslanden. Genoeg werk aan de winkel, gezien ons beperkte klantenpakket in Vietnam op dit moment. Daarom is Agriterra een week lang met 4 bedrijfsadviseurs op pad om het land te verkennen. Dit wordt gedaan op basis van een studie over potentiele klanten in Vietnam. Twee teams reizen in het midden en Noorden van Vietnam op zoek naar boeren en cooperaties die ons advies kunnen gebruiken. Zodat onze nieuwe lokale bedrijfsadviseur die op 1 oktober in Vietnam begint, een vliegende start kan maken.

Al pratend en reizend kom je er achter dat structuur en data typerend zijn voor Vietnam. Vietnamezen denken en doen alles in structuren en collecteren enorm veel data. Voor het werk van Agriterra is dat in eerste instantie een pluspunt. Er is veel informatie voor handen, als je maar de juiste kanalen weet. Van lokaal tot nationaal niveau weten en registeren landbouworganisaties en –coöperaties het aantal leden elk jaar gedwee. Omdat het moet.  Ze hebben ook een goed financieel overzicht over hun activiteiten. Daarnaast weet iedereen waar hij voor verantwoordelijk is en zijn actieplannen en strategische plannen jaarlijks gemaakt, tussentijds geëvalueerd en beoordeeld aan het einde van het jaar. De vraag is wel of er veel afstemming met de leden plaatsvindt. Daarnaast is de capaciteit om alle boeren en coöperatie te bedienen met gericht advies, beperkt.

Om van hieruit sterke coöperaties te bouwen of leergierige boeren is toch niet makkelijk. De cultuur is er één van volgzaamheid en passiviteit. Desalniettemin is er een eerste lichtpunt na 2 dagen. Na eerst een aantal provinciale coöperatieve en boerenkoepels te hebben bezocht om een algemeen beeld te krijgen van de structuur, spraken we vandaag met een eerste grote coöperatie in de provincie Quang Nam (midden van Vietnam): de Dien Quang Coöperatie.

Deze coöperatie heeft zo’n 2100 leden en de belangrijkste producten van de leden zijn rijst, sojabonen, chili en watermeloenen. Daarnaaste houden ze gemiddeld 4 koeien per lid. Ze bieden 15 diensten aan, waaronder een slachthuis voor leden en niet-leden, ze hebben oogstmachines voor rijst, bieden een diergezondheidsdienst aan in combinatie met een verzekering, en hebben een droogfaciliteit voor rijst en chili. Vanaf moment één gooide het bestuur alles op tafel wat ze in huis hadden. Boekhouding kon worden ingezien, ledenadministratie, de hele bestuursstructuur werd uitgelegd, en nog belangrijker: ze kwamen al snel met hun ambities op tafel: een apparaat om sojaboon-olie te maken, een eigen benzinestation beginnen, een marktplaats voor hun boeren opleveren en verpakkingsmachines kopen om supermarkten te gaan beleveren. Ambitie in de tent, en dat met een voorzitter die er al 35 jaar zit. Maar qua geest is het de jongste van het stel. Kortom, een mooie aanloop voor een vliegende start in Vietnam.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org