Vietnam en zijn 14 miljoen boeren

04-09-2014 Boeren in Vietnam is voor velen niet zo leuk. De 14 miljoen boerengezinnen verdienen een stuk minder dan degenen die in de textiel, elektronica of andere industrie werken. Toch doet ie het. Je bent oud, bent gehecht aan je omgeving en hebt geen geld om te verkassen. Je komt uit een zwaar communistisch regime, waarin je geen enkele prikkel kreeg om zo goed mogelijk te boeren of je mond open te trekken. Nu moet en kan dat veranderen. Door een hopelijk vruchtbare samenwerking tussen de Vietnamese landbouworganisatie en Agriterra.

Agriterra ondernam van 25 tot en met 29 augustus een adviesmisse naar Vietnam. Jan Veltmans, bestuurslid van de LLTB, en Luc Groot, adviseur belangenbehartiging van Agriterra, brachten een bezoek aan de landbouworganisatie van Vietnam, de VNFU. Een indrukwekkende organisatie met 10,6 miljoen leden, die allemaal 40 eurocent per lid betalen als contributie. Hun slagkracht laat daardoor nogal te wensen over, al is hun hoofdkantoor indrukwekkend te noemen.

Agriterra keek of VNFU geschikt is om mee te werken als partner, of ze voldoende betrokkenheid toonden bij het op tafel liggende voorstel om hun boerenleiders sterker te maken in belangenbehartiging.

Vietnam is een socialistische republiek. Dit betekent dat de overheid en de Partij een grote invloed hebben op het dagelijkse leven. Ook de VNFU is officieel opgericht in 1930 en onderdeel van het overheids- of partijsysteem. Dat bemoelijkt samenwerking, omdat we enkel willen werken met organisaties die onafhankelijk hun beslissingen maken en daadwerkelijk ook gemotiveerd zijn om hun belangen te behartigen richting de overheid.

Nu wil het geval dat de VNFU in 2013 een nieuw strategisch plan heeft aangenomen tijdens haar 5-jaarljikse Nationale Congres waar ook de verkiezingen voor het nieuwe bestuur plaatsvond. En dit heeft tot een nieuwe wind geleid binnen de organisatie, mede door een eerdere Agriterra training van bestuurders en staf van de VNFU over belangenbehartiging.

De VNFU heeft in haar strategisch plan namelijk opgenomen dat belangenbehartiging en implementatie in de hele organisatie 1 van de 7 prioriteiten is voor de komende 5 jaar. Al sprekend en discussierend met bestuurders en leden door de hele organisatie blijkt dit daadwerkelijk zo gevoeld te worden. Sommigen kunnen zich nog weinig voorstellen bij de term belangenbehartiging, maar na uitleg worden ze steeds enthousiaster en ze voelen de noodzaak hun boeren te vertegenwoordigen om voorstellen van de overheid te verbeteren en investeringen te kunnen vragen.

Idee is nu om een pilot te starten voor het einde van het jaar met een workshop voor een paar provincies, waarbij bestuurders en staf van verschilende niveaus (provinciaal tot en met lokaal) worden betrokken bij de workshop en getraind worden in een systematische aanpak van de belangenbehartiging. Een hele uitdaging om dit door een hele organisatie in te voeren. Maar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Aan de slag!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org