Vietnam richt vizier op Nederlandse land- en tuinbouw

22-06-2015 Van 8 tot en met 21 juni bezocht een televisieploeg uit Vietnam ons land om vier documentaires op te nemen over tuinbouw, varkenshouderij, melkveehouderij; en diergezondheid en -welzijn. Ze waren erg onder de indruk van de kennis en passie van de boeren in Nederland. De Vietnamese teamleidster Nguyen Mai Phuong legt uit waarom ze specifiek voor Nederland kozen: "De documentaires die wij maken voor ons landbouwkanaal VTC16 zijn bedoeld om boeren in Vietnam kennis te laten maken met andere landbouwmodellen en -onderwerpen. Ons ministerie van landbouw vindt Nederland een van de landen die het hoogste niveau heeft qua landbouwontwikkeling. We hebben Nederland in vijf jaar al drie keer bezocht. Dat zegt wel wat."

De organisatie van het gehele bezoek was in handen van Agriterra. De televisieploeg had in december 2014 een reportage gemaakt van een training van Agriterra bij de Nationale Vietnamese landbouworganisatie (VNFU) over belangenbehartiging en kwam toen in contact met Luc Groot, bedrijfsadviseur voor Vietnam. Hij vertelt: “Agriterra biedt boeren, tuinders en coöperaties uit Nederland een podium om zich in relevante opkomende markten en ontwikkelingslanden te profileren.
We pronken met onze coöperatieve Nederlandse wortels en zijn trots op ons ondernemerschap in de sector. Dit keer konden we onze kennis en kunde laten zien in Nederland zelf. Dat is goed voor de uitstraling van Agriterra als organisatie die flink aan de weg aan het timmeren is in Vietnam, en tegelijkertijd voor de Nederlandse sector in zijn geheel. Deze documentaires worden door heel Vietnam uitgezonden. Door hieraan mee te werken, wordt het bereik van ons werk groter en ook onze zichtbaarheid. Daarmee kunnen we nieuwe partners aan ons verbinden en meer resultaten halen.”

Phuong laat weten dat de televisieploeg veel respect heeft voor de kennis van de individuele boeren. Ze weten niet alleen alles over hun boerenvak, maar ook veel over beleid, management en gezondheid van hun dieren of planten. Daarnaast is de structuur heel duidelijk en overzichtelijk. Overal is over nagedacht. Wat hen ook opvalt is dat de relaties tussen boeren, verwerkende of aanleverende bedrijven, hun belangenorganisaties en de overheid goed is. Dat merk je aan hoe ze met elkaar omgaan. En tot slot, zien ze bij de boeren de liefde voor hun vak heel duidelijk terug in de verhalen. Ze stralen uit dat ze blij zijn met wat ze doen. Dat is in Vietnam bij boeren niet altijd het geval.

Het bezoek van de Vietnamese filmploeg is goed verlopen en Luc is daar trots op. “Het is heel mooi om te zien dat veel bedrijven en boeren bereid waren om mee te werken. Alle verhalen zijn positief en daardoor lopen de interviews automatisch goed. Het zegt veel over de openheid van onze sector. We hebben het goed hier.”

 

Voor nadere informatie over dit persbericht:

Agriterra
Luc Groot, bedrijfsadviseur
Telefoon: +32 (0) 473 985 321
E-mail: groot@agriterra.org


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org