Wake up call voor koffiecooperatie PODA op Sumatra!

16-07-2014 Agriterra relatiebeheerder Richard van der Maden is deze week op Noord-Sumatra waar twee werkbezoeken tegelijkertijd plaatsvinden bij koffiecooperatie PODA in Sidikalang.

Koffiecoöperatie PODA heeft een ongebruikelijke structuur: de leden zijn namelijk niet de boeren, maar 118 kredietunies, die maandelijks een bedrag aan spaargeld in de coöperatie investeren. Recent is het besluit genomen om de koffieboeren direct lid te maken, wat ook volgens de wet verplicht is. Daarvoor zijn een aantal veranderingen in de structuur en governance nodig. Alfred Griffioen van de Ondernemers Coöperatie UA is gevraagd om de coöperatie te adviseren. Hij heeft in Nederland al ruim 300 coöperaties geholpen bij de oprichting en woont en werkt sinds een aantal maanden in Singapore. Hij zal deze week onder andere de statuten onder handen nemen en met een lokale notaris de wijzigingen doornemen.

Tegelijkertijd geeft Caecilia Afra Widyastuti, een consultant uit Bogor (Java), advies over hoe het ICS (interne controle systeem) beter ingericht kan worden, wat niet alleen nodig is voor de certificering, maar ook vooral voor kwaliteitscontrole. Al tijdens haar introductie schudt ze de manager en het bestuur goed wakker: als er de komende 5 maanden niets verandert, zullen andere koffieproducenten de markt betreden vanwege het opengaan van de vrije handelszone begin 2015. Gekscherend zegt Caecilia dat zij dan terug zal komen om de coöperatie over te nemen! Het zet de manager en bestuur aan het denken. Er moet veel gebeuren in een korte tijd: het ICS moet geïmplementeerd worden, en er moeten mensen opgeleid worden die de boeren kunnen trainen. Een betere kwaliteit levert ook een hogere marge voor de boeren op, en is een voorwaarde om te kunnen exporteren. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een toename van het aantal (directe) leden, en het aantrekken van kapitaal. Op deze manier kan er verder gebouwd worden aan een stevige coöperatie. 

Richard van der Maden vanuit Indonesie. Zie ook @rvdmaden.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org