Yvon Jaspers: ‘Boeren, blijf samen!’

24-02-2020

Wat is de link tussen Yvon Jaspers, de bekende presentatrice van ‘Boer zoekt vrouw’ en Agriterra? En waarom was ze in Rwanda in afgelopen februari? Dat heeft te maken met de Nuffield Farming Scholarship, een beurs voor agrarische high potentials, die ze in 2018 ontving.

De Nuffield Farming Scholarship wordt wereldwijd uitgereikt aan boeren die het in zich hebben om toonaangevend in hun sector te worden. Ondanks dat ze veel heeft met het boerenleven, is Jaspers natuurlijk zelf geen boer.
,,In Nederland bestaat Nuffield nu 7 jaar. Ik ben de eerste niet-boer die deze beurs krijgt. Dat is best bijzonder. Ik wilde graag de wereld in om te kijken wie net als ik probeert om het agrarisch verhaal aan de massa te vertellen. Dat doen we via ‘Boer zoekt vrouw’, maar dat programma gaat niet over het boerenleven. Vandaar dat we het programma ‘Onze boerderij’ ernaast ontwikkelden’’, legt Jaspers uit. ,,Ik merk dat er een kloof is tussen boer en burger. Er zijn veel mensen die zich buigen over het vraagstuk hoe we de gewone burger kunnen betrekken bij wat er in de boerenwereld allemaal gebeurt. Ik dacht: wie in de wereld heeft dat al gedaan en is daar succesvol in? Dus dat was mijn studie-onderwerp.’’

Door de beurs gingen er veel deuren voor haar open. ,,Er een wereldwijd netwerk van duizenden boeren die allemaal ooit die ‘scholarship’ gedaan hebben en dat is fantastisch. Door die beurs verrijk je je wereld. Je leert van elkaar, mensen ontmoeten elkaar en soms ontstaan er vriendschappen voor het leven.’’ Jaspers ging onder meer naar Amerika, Afrika, Engeland en China. Ze was te gast bij de BBC en de Chinese televisie. En in Amerika bezocht ze agrarische pretparken en fairs.

,,Ik vind het werk van Agriterra prachtig!”

Ze is erg blij met de kansen die ze krijgt. ,,Ik kom overal. Ik mag elke dag mijn eigen nieuwsgierigheid volgen. Ik sprak met radio- en televisiemakers, journalisten, maar ook met boeren wereldwijd over hoe zij het agrarische verhaal vertellen. Dat liet me inzien dat de weg waarop wij bezig zijn, een heel bijzondere en ook belangrijke weg is. Ik zeg weleens: laten we de Nederlands Publieke Omroep veranderen in de Agrarische Publieke Omroep. Dit is natuurlijk een grapje, maar ik ben erg blij dat er bij de publieke omroep ruimte is om die mooie boerenverhalen te mogen vertellen, want dit gaat ons allemaal aan.”


Op pad met Agriterra

Jaspers maakte in Rwanda kennis met het werk van Agriterra. ,,Ik ging naar Rwanda omdat mijn man daar moest zijn voor een project in het Virunga National Park. Ik ben een enorme Afrika-liefhebster en het leek me mooi om zijn reis te combineren met mijn opdracht. Iemand tipte me over Agriterra en ik heb contact gezocht. Ik vroeg of ik een dagje mee mocht draaien met het team in Rwanda. Uiteindelijk werden het drie dagen. Ik kon alles vragen en overal mee naar toe. Dus dat was super leuk!” Jaspers bezocht onder meer een maiscoöperatie, een tuinbouwcoöperatie, een coöperatie van aardappelboeren en een Nederlandse chipsfabrikant.



,,Ik vind het werk van Agriterra prachtig!”, vertelt ze enthousiast. ,,Het is heel nobel dat boeren in Nederland zich verenigen om boeren ergens anders te helpen. En dan niet door geld te storten, maar door hun kennis te brengen. Daarnaast komt er ook veel kennis terug. Ik denk dat het een verrijking is voor elke boer om zo’n reis te maken. Sowieso is het goed om een kijkje over de grens te nemen. Met een helikopterview je eigen bedrijf bekijken kan enorm verhelderend, relativerend en inspirerend zijn. Zo’n uitwisseling is voor beide partijen een enorme winst.’’ Jasper vond de boeren in Rwanda energiek, bevlogen en gretig naar nieuwe informatie. Het viel haar op dat er weinig jonge boeren zijn en dat baart haar zorgen.

,,Ik zou heel graag iets doen met het idee van Nuffield en Agriterra, namelijk het verbinden van boeren wereldwijd.’’

,,Boeren worden alsmaar ouder, ook daar. Bij een coöperatie met 700 leden was de gemiddelde leeftijd boven de 65 jaar. Dat is zorgwekkend. De jonge generatie vertrekt naar de stad, want daar verdienen ze sneller geld. Maar een boer moet geduld hebben. Je kunt niet morgen je geld innen als je mais verbouwt. Dat geldt in Nederland natuurlijk ook. We moeten zuinig zijn op onze jonge boeren. Die moeten we koesteren en helpen.”


Overeenkomsten

Jaspers ontdekte meer overeenkomsten tussen Nederland en Rwanda, zoals de problematiek rond gewasbeschermingsmiddelen. Wat gebruik je? Wat is goed voor de aarde? Verder staat de relatie tussen boer en natuur daar af en toe onder druk en is er ook een kloof tussen de mensen in de stad die niet weten waar hun eten vandaan komt, en de boeren.

,,Rwanda is een heel klein en dichtbevolkt land. De stad is maar een uurtje rijden van het platteland. Maar de stedelingen zijn veel rijker en wereldser dan diegenen die op het platteland leven. Dat verschil is veel groter dan bij ons, maar thema’s als ‘waar komt je eten vandaan?’ en ‘hoe zorgen we voor minder afval?’ spelen daar ook.”

Jaspers broedt op een nieuw televisieformat. ,,Ik zou heel graag iets doen met het idee van Nuffield en Agriterra, namelijk het verbinden van boeren wereldwijd.’’ Daarvoor is het allereerst nodig dat de boeren in Nederland samen optrekken en daarom doet Jaspers een oproep. ,,Het lijkt soms alsof boeren elkaars concurrent zijn. Iedere boer boert op zijn eigen manier. En dat is goed. Het is heel gezond om verder te kijken dan je eigen erf, maar doe vooral wat bij jou past en verenig je. Word niet elkaars vijand. Laat het boerencollectief niet splijten, kom niet tegenover elkaar te staan. Laat de biologische tak niet tegenover de gangbare tak komen, of de varkenshouder tegenover de geitenhouder. We kunnen ons dat niet permitteren in deze tijd van grote veranderingen dus: blijf samen!”


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org